Peste 1000 de artiști suedezi cer excluderea Israelului de la Eurovision 2024

Peste 1000 de cântăreţi şi muzicieni suedezi cer printr-o scrisoare deschisă Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) să excludă Israelul de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, transmite luni DPA, preluată de Agerpres.

Ziarul Aftonbladet a publicat luni o scrisoare deschisă, semnată de muzicieni printre care Robyn, Fever Ray şi duo-ul indie folk First Aid Kit.

Suedia organizează în acest an concursul Eurovision, în luna mai, iar muzicienii au criticat decizia EBU de a permite Israelului să participe, în pofida „războiului brutal din Gaza”, conform scrisorii deschise.

Organizatorii Eurovision au respins în prealabil solicitările pentru excluderea Israelului, invocând natura nonpolitică a evenimentului muzical.

Dar semnatarii scrisorii i-au acuzat pe organizatori de dublu standard. În scrisoare ei menţionează că muzicienii din Rusia nu sunt lăsaţi să participe la Eurovision în contextul invaziei ruse din Ucraina din 2022 şi că Belarusului i s-a refuzat participarea în 2021 din cauza încălcării libertăţii presei.

Cea de-a 68-a ediţie a Eurovision va începe pe 11 mai la Malmö, după ce ediţia precedentă a fost câştigată de cântăreaţa suedeză Loreen cu piesa „Tattoo”.

Deşi Israelul nu se află geografic în Europa, participă de mult timp la concursurile Eurovision, precum şi în competiţiile fotbalistice europene, pentru că se simte mai apropiat de naţiunile europene decât de vecinii săi arabi, mai notează DPA.

Comments (0)
Add Comment