Peste 13 mii de studenți, înmatriculați la universitățile din țară, după primul tur

Circa 76 % de locuri bugetare la licență au fost acoperite din primul tur al admiterii, iar numărul studenților înmatriculați este cu 15 % mai mare față de perioada similară a anului trecut. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în prima etapă a sesiunii de admitere 2024, au fost înmatriculați peste 13 mii de studenți la licență, cu circa 1600 de studenți mai mult decât anul trecut, iar la master au fost înmatriculați circa trei mii de candidați.

În acest an universitățile au avut în total 8694 de locuri bugetare, dintre care, 5299 – la licență și 2869 – la master. Alte 106 de locuri bugetare au fost rezervate cetățenilor străini.

Conform datelor prezentate de MEC, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a acoperit în totalitate numărul de locuri bugetare disponibile după primul tur al admiterii.

Pentru turul II al admiterii 2024, universitățile au scos la concurs 1206 de locuri bugetare la ciclul I – licență și 334 locuri bugetare la master, pentru domenii precum: Științe ale educației, științe chimice, biologice, fizice, matematică, științe agricole, științe ale mediului, inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricare și prelucrare, științe sociale, sport, servicii ale securității etc. De asemenea procesul de admitere continuă la universitățile regionale, care mai au locuri bugetare disponibile.

Potrivit datelor oferite de minister, cele mai solicitate specialități rămân a fi dreptul, științe economice, științe ale educației, medicină, precum și tehnologia informației și comunicațiilor.

Comments (0)
Add Comment