PSRM atacă la Curtea Constituțională decizia cu privire la dublarea salariilor magistraților de la Înalta Curte

Deputații PSRM vor ataca la Curtea Constituțională articolul din Legea Bugetului de Stat pentru anul viitor propus și votat de PAS care prevede dublarea salariilor magistraților de la Înalta Curte. Socialiștii, Petru Burduja și Grigore Novac, au declarat că PAS a acționat contrar Constituției țării care prevede expres că orice propunere legislativă care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare poate fi adoptată numai după ce sunt acceptate de Guvern.

Potrivit lui Burduja, contrar avizului negativ al Guvernului, majoritatea PAS a votat pentru majorarea salariilor judecătorilor de la CC, astfel încălcându-se flagrant Constituția.

”Vrem să atragem atenția opiniei publice că, în avizul Guvernului la acest proiect de lege, la amendamentul ce ține de acordarea suportului specific în mărime de 100% pentru personalul din autoritatea responsabilă de controlul constituțional și anume CC, avizul Guvernului a fost că nu se acceptă, motivația fiind că propunerea depășește cadrul de resurse disponibile în bugetul pentru anul viitor”, a declarat Burduja.

În acest context, Grigore Novac a declarat că PSRM va sesiza Curtea Constituțională în zilele imediat următoare în care va solicita examinarea legalității adoptării acestei decizii de către PAS.

”Ne vom adresa Înaltei Curți să constate acțiunile cu caracter ilegal a majorității parlamentare. Pentru noi este important să vedem cum vor acționa în cazul dat judecătorii CC. Vor apăra Constituția așa cum le sunt obligațiunile lor, ori își vor apăra salariile?”, a spus Novac.

Amintim, în urma unui amendament înaintat la bugetul de stat pentru anul viitor de deputații PAS, Olesea Stamate, Igor Grosu și Veronica Roșca, salariile judecătorilor de la CC vor fi dublate. Astfel, salariul președintelui CC, Domnica Manole, va crește de la 45 de mii de lei la 90 de mii de lei pe lună.

Comments (0)
Add Comment