Reciclatorii se opun introducerii monopolului fiscal pentru importul de produsereciclabile feroase în Republica Moldova prin SA “Metalferos”

Reciclatorii din România, care exportă deșeuri feroase către Uzina Metalurgică din Râbnița (UMM), își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul față de propunerea de introducere a monopolului fiscal pentru importul de deșeuri feroase în Republica Moldova prin intermediul SA “Metalferos”.


Într-o petiție comună adresată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadorului României și Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, semnată de 13 mari reciclatori din România, se atrage atenția asupra pericolelor semnificative pe care le poate cauza monopolizarea importurilor de deșeuri feroase în Republica Moldova.


Principalele riscuri identificate includ:


Oprirea completă a Uzinei Metalurgice din Moldova


Scăderea veniturilor la bugetul de stat, generate de industria reciclării și sectoarele conexe asociate cu UMM.


Perturbarea activității unor sectoare esențiale din economia Republicii Moldova, precum construcțiile, procesarea metalelor și transportul de mărfuri auto și feroviar.


• Diminuarea drastică a veniturilor ÎS “Calea Ferată din Moldova”.


Încălcarea tratatelor și acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte, inclusiv prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.


Marii reciclatori din România avertizează Guvernul Republicii Moldova cu privire la consecințele grave ale implementării măsurilor de monopolizare a importului de deșeuri feroase și solicită eliminarea acestei prevederi din proiectul Hotărârii Guvernului Republicii Moldova și din anexele aferente, în special din „Regulamentul de funcționare a monopolului fiscal pe piața deșeurilor de metale feroase din Republica Moldova”.

Sursa

Comments (0)
Add Comment