Republica Moldova și-a asumat nouă angajamente axate pe incluziunea refugiaților, drepturile copiilor, egalitatea de gen, educație și eradicarea apatridiei. Obiectivele au fost expuse în cadrul Forumului Global pentru Refugiați 2023

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este încântată să anunțe implicarea activă a Republicii Moldova la Forumul Global pentru Refugiați 2023. În calitate de reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, participă la mai multe evenimente din cadrul forumului. De asemenea, Irene Basiul de la Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova și Elena Sîrbu de la Platforma Femeilor Rome „ROMNI” reprezintă societatea civilă în cadrul acestor întruniri.

La forum, reprezentanții Republicii Moldova au anunțat că statul se angajează să îndeplinească nouă obiective, care se axează pe incluziunea refugiaților, protejarea drepturilor copiilor, promovarea egalității de gen, reducerea riscului violenței în bază de gen și furnizarea de servicii cuprinzătoare pentru supraviețuitorii refugiați.

„Problema refugiaților a adunat parteneri, organizații și reprezentanți ai guvernului pentru a colabora în mod armonios. Acum nu este momentul să facem mai puțin pentru refugiați. În Moldova, suntem ghidați de un puternic angajament politic de a produce schimbări pozitive în ceea ce privește egalitatea de gen. În timp ce facem progrese în promovarea egalității de gen, recunoaștem că este momentul să abordăm mai activ problemele legate de  violența în bază de gen”, a spus Ministrul Alexei Buzu în cadrul panelului de discuții privind Egalitatea de Gen și Violența în Bază de Gen.

Totodată, Guvernul a promis să devină parte a Alianței Globale de Eradicare a Apatridiei. Mai mult, Guvernul va garanta înscrierea și accesul la educație de calitate și incluzivă pentru toți copiii refugiați în cadrul sistemului educațional din Moldova.

„Asigurarea unui trai în condiții de siguranță și accesul la drepturi și servicii pentru refugiați reprezintă o prioritate în țara noastră. Este esențial să protejăm drepturile celor care au solicitat protecție temporară în Republica Moldova și să lucrăm colectiv pentru a identifica soluții durabile”, a declarat Ministrul Adrian Efros în cadrul sesiunii privind situația din Ucraina.

În plus, Municipiul Strășeni își asumă angajamentul de a facilita incluziunea socio-economică a refugiaților în comunitatea locală, iar reprezentanța ONU Moldova și-a reafirmat sprijinul pentru refugiați.

„Republica Moldova continuă să fie un exemplu remarcabil”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova Moldova. „Începând cu 24 februarie, țara a făcut pași curajoși în crearea unui mediu sigur și primitor pentru refugiați. Exemplul Moldovei merită să fie susținut, apreciat și urmat.”

Forumul Global pentru Refugiați 2023 are loc în perioada 13-15 decembrie la Palexpo din Geneva, Elveția, iar în cadrul acestuia sunt desfășurate activități și în alte locații. Evenimentul este organizat, în colaborare, de cinci state – Columbia, Franța, Japonia, Iordania și Uganda, și este co-găzduit de Guvernul Elveției și UNHCR.

Desfășurat la fiecare patru ani, Forumul Global pentru Refugiați reprezintă cea mai mare adunare internațională din lume care se referă la refugiați. Evenimentul este conceput pentru a susține implementarea practică a obiectivelor stabilite în Pactul Global pentru Refugiați: Reducerea presiunilor asupra țărilor gazdă, facilitarea autonomiei refugiaților, creșterea accesului la soluții în țări terțe și îmbunătățirea condițiilor în țările de origine. Totodată, forumul oferă statelor și părților interesate oportunitatea de a anunța angajamente concrete și contribuții, de a evidenția progresele realizate, de a împărtăși bune practici și de a evalua provocările și oportunitățile.

Comments (0)
Add Comment