Startup Moldova Summit 2024: Rezultate și perspective pentru viitorul comunității de startup-uri din Moldova

Startup Moldova Summit 2024 s-a încheiat cu un succes remarcabil, marcând un moment important pentru inovație și antreprenoriat în Republica Moldova. Deschiderea evenimentului a fost marcată de prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a accentuat importanța dezvoltării antreprenoriale și a ecosistemului de startup-uri din Moldova, subliniind rolul crucial al inovației, educației și evoluției tehnologice a Moldovei, în contextul integrării europene.

„Acest eveniment subliniază importanța colaborării între antreprenori, profesioniști IT, startup-uri și investitori, creând o platformă unică pentru inițierea de noi contacte, proiecte și idei de colaborare, precum și pentru schimbul de experiențe și practici de succes. Guvernul Republicii Moldova este dedicat reducerii poverii administrative în vederea asigurării unui climat de afaceri favorabil, pentru care a făcut deja pași importanți. Este esențial să continuăm acest parcurs și să ducem digitalizarea la bun sfârșit, mizând pe o evoluție și mai bună a ecosistemului antreprenorial din Moldova în contextul integrării europene”, a menționat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova.

„Prin inovare și colaborare, ne propunem să transformăm Moldova într-un teren fertil pentru startup-uri, unde ideile curajoase întâlnesc resursele necesare pentru a crește și a prospera”, a spus Olga Melniciuc, Directoare Executivă la Startup Moldova.

Dave Parker, antreprenor în serie, autor și consultant în dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, a subliniat necesitatea ca fondatorii să înțeleagă și să accepte eșecul ca parte integrantă a procesului de inovare și creștere. El a evidențiat importanța crucială a identificării și atragerii talentului, precum și a construirii unei comunități solide, ca piloni centrali pentru succesul pe termen lung al oricărui startup. Aceste elemente nu doar că stimulează inovația, dar și facilitează adaptarea și reziliența în fața provocărilor.

În discursul său despre „Cum să crești un startup”, Andrei Vinitsky, CEO și co-fondator al Graphy, a evidențiat lecțiile învățate în timpul dezvoltării startup-ului său și a accentuat importanța adaptabilității, a menținerii simplității și a optimizării la nivel global din primele etape. De asemenea, Andrei a subliniat rolul crucial al dezvoltării produsului și strategiilor de vânzare, menționând că succesul unei afaceri sustenabile se bazează pe îmbunătățiri continue.

Șase startup-uri promițătoare fondate în Republica Moldova – Baby Medy, Crebase, MySportLink, Sengenergy, Fagura Moldova și EatingAI – și-au prezentat ideile și produsele, evidențiind diversitatea și dinamismul antreprenoriatului moldovenesc. Evenimentul, la care au fost peste 500 participanți și mai mult de 40 de investitori din Moldova și din regiune, a facilitat peste 200 de întâlniri organizate prin aplicația Brella, pentru stabilirea unor potențiale colaborări.

Startup Moldova Summit a fost organizat de Fundația Startup Moldova, sub umbrela Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Partener General Fundația Startup Moldova: Orange Systems. Cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Moldova Innovation Technology Park și EBRD Advice for Small Businesses in Moldova, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale al Italiei, Inițiativa Central Europeană, Uniunea Europeană prin proiectul Inotek, și Helvetas prin OPTIM Project, susținut de Guvernul Elveției.

Comunitatea de startup-uri din Moldova este reprezentată de peste 250 de companii care dezvoltă soluții inovative în industrii și verticale precum: Healthtech, EdTech, FinTech, MarTech, E-commerce, PropTech si altele. În ultimii doi ani, 25 de startup-uri din Moldova au atras peste 15 milioane de USD în dezvoltarea proprie din partea îngerilor investitori și fondurilor de capital de risc.

Comments (0)
Add Comment