Tarlev: Moldova a renunțat la Gazprom, dar prețul gazului a sărit la 30 de lei prin intermediarul grec

În cadrul emisiunii „VIS A VIS”, fostul prim-ministru al Republicii Moldova și actual candidat la alegerile prezidențiale, Vasile Tarlev, a criticat decizia autorităților de a renunța la achizițiile directe de gaz de la „Gazprom” și de a trece la un intermediar grec, subliniind impactul major asupra prețurilor plătite de cetățeni.

„Moldova a renunțat la achizițiile directe de gaz de la ‘Gazprom’, deși în regiunea eurasiatică, cel puțin 45% din tot gazul consumat este gaz rusesc, pe care îl cumpără în continuare majoritatea țărilor. Cu toate acestea, în statul nostru s-a decis că ‘Gazprom’ nu este alegerea corectă și s-a găsit un intermediar în Grecia,” a declarat Tarlev. El a subliniat că Grecia nu produce niciun metru cub de gaz, ci doar intermediază tranzacțiile cu același gaz rusesc.

Candidatul la prezidențiale a evidențiat creșterea dramatică a prețului gazului în urma acestei decizii.

„Dacă anterior cumpăram gaz de la ‘Gazprom’ la prețul de 4 lei pe metru cub, acum, prin firma grecească, acesta costă 30 de lei”, a menționat Vasile Tarlev.

El a criticat dur lipsa de transparență în procesul decizional și a cerut responsabilitate din partea celor care au încheiat acest contract.

„Pentru astfel de acțiuni trebuie să existe responsabilitate, și cu cât mai repede, cu atât mai bine. S-a încheiat public un contract prin Grecia cu prețuri exorbitante și s-a declarat că acordul este secret,” a concluzionat fostul prim-ministru.

vasile tarlev
Comments (0)
Add Comment