Timp de două zile, Republica Moldova va fi gazda forumului internațional dedicat industriei de film  – CinemaHora

Forumul CinemaHora va aduna la Chișinău, pentru prima oară, în jur de 70 de reprezentanți ai cinematografiei naționale și internaționale, cineaști independenți, producători, reprezentanți ai fondurilor de film, ai asociațiilor cinematografice din Republica Moldova, dar și din țări precum România, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Germania, Danemarca, Muntenegru, Croația, Armenia, Norvegia, Macedonia de Nord, Georgia, Israel și țările Baltice.

Evenimentul își propune să creeze un dialog despre oportunitățile de cooperare în domeniul producției de film, să stabilească parteneriate  și să poziționeze Moldova în context internațional ca o țară deschisă pentru proiecte multiculturale. Moldova are nevoie de reforme, la nivel macro,  dar și pe fiecare domeniu. CNC a inițiat o serie de reforme și are o viziune de dezvoltare a acestui domeniu, dar putem excela doar prin cooperare. Or, natura sinergetică a filmului, dar și politicile europene pe domeniu presupun  din start coproduții, parteneriate și promovarea reciprocă a culturilor naționale”,a declarat directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev.

Scopul forumului este de a crea o platformă de dialog deschisă și constructivă, cu schimb de bune practici bazate pe politicile și strategiile inovatoare, care să contribuie la crearea de parteneriate, legături și oportunități și la conturarea unui un loc distinct al Moldovei pe harta cinematografică europeană. CinemaHora este totodată o oportunitate unică de a promova țara ca destinație de filmare, de a atrage potențiale investiții străine, de a stimula turismul și imaginea țării în general.  

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan:

„Astăzi, când ne dorim să îmbrățișăm un parcurs european pe de o parte, iar pe de altă parte să asigurăm și să generăm un conținut audiovizual autohton suficient de rezilient războiului hibrid și  mașinăriei de propagandă rusească, parteneriatul internațional este nu doar o opțiune, dar și o necesitate. În acest context, pentru a ne putea integra în circuitul european de film, dar și pentru a beneficia de  valoarea  artistică, educativă, socială, implementarea unui fond al cinematografiei după modelul țărilor europene este o prioritate.”

Evenimentul, sub genericul „Cooperare multiculturală din perspectiva parteneriatelor din industria de film”, va avea loc pe 16 -17 decembrie.

Pe 16 decembrie, lucrările forumului vor avea loc în Sala Europa a Parlamentului Republicii Moldova, iar agenda va acoperi următoarele subiecte:

  • Explorarea ecosistemului cinematografic internațional (speakeri: Kalle Richardsen, Simona Baumann, Nika Gričar, Noemi Schory, Laura Georgescu-Baron);
  • Depășind limitele bugetului: Abordări creative ale finanțării tradiționale – studii de caz (Nikolaj Nikitin, Mihai Manescu, Matiss Kaza, Laura Georgescu-Baron);
  • Sinergia coproducțiilor: formula unei colaborări de succes în industria de film (Anna Kasimati, Helle Hansen, Marija Nikčević, Konstantina Stavrianou, Elena Stanisheva);
  • Femeile în film și TV: Provocări și contribuții (Ivona Haller, Mirona Radu, Julia Sinkevych, Marianna Kaat, Gabriela Suciu);
  • Conexiuni în industria de film și perspective de colaborare.

Ziua de 17 decembrie va fi dedicată Moldovei. Pe parcursul acesteia, participanților la forum le vor fi prezentate proiectele de film ale cineaștilor autohtoni. Cei 40 de oaspeți internaționali vor avea și un program pentru a vizita locații atractive de filmare, inclusiv crame vinicole și vor afla mai multe despre tradițiile sărbătorilor de iarnă.

Forumul este organizat de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu sprijinul Ministerului Culturii și implicarea mai multor instituții publice și private din Republica Moldova.

Comments (0)
Add Comment