Vasile Tarlev a criticat dur optimizarea instituțiilor de învățământ

Fostul prim-ministru Vasile Tarlev a criticat dur optimizarea instituțiilor de învățământ în cadrul emisiunii „CANDIDAT”, considerând această măsură un atac direct asupra educației și statalității Republicii Moldova. El a subliniat că, în timpul mandatului său, au fost deschise și dezvoltate peste 160 de grădinițe și 60 de instituții de învățământ, inclusiv universități de prestigiu, precum Universitatea de Educație Fizică și Sport, despre care a afirmat că a devenit „un simbol al succesului”.

Tarlev a pus accent pe performanțele sportivilor moldoveni la Olimpiada de la Paris, evidențiind că „poporul nostru este pasional și nu radical, iar tinerii noștri au câștigat patru medalii internaționale”.

În acest context, fostul premier și-a exprimat nemulțumirea față de decizia guvernului de a optimiza Universitatea de Educație Fizică și Sport și Universitatea Agrară: „De ce le-a trebuit guvernanților să afecteze Universitatea de Sport? Ce le-a încurcat?”.

Politicianul a sugerat că optimizarea instituțiilor de învățământ ar avea scopul de a reduce nivelul educațional al populației.

„Vor să aibă o societate în Moldova care să nu fie educată. Cei care sunt mai puțin educați sunt mai ușor de manipulat”, a declarat acesta.

De asemenea, el a criticat situația dificilă a Academiei de Științe, care „a rămas aproape goală” după ce au fost lichidate 13 instituții afiliate.

În cadrul aceleiași discuții, fostul premier a adus în atenție și fuzionarea Academiei de Administrare Publică cu Universitatea Tehnică, considerând acest proces drept o eroare gravă.

„Ce legătură are profilul Universității Tehnice cu cel al Universității Agrare? Optimizând-o și unind-o cu Universitatea Tehnică, se creează impresia că este un mesaj de distrugere a statalității Republicii Moldova, de a crea o lipsă de specialiști și oameni educați”, a subliniat Tarlev.

El și-a exprimat mândria că este absolvent al Universității Tehnice, descriind-o ca fiind „o instituție extraordinar de complexă, dar necesară și eficientă”, însă a pus sub semnul întrebării necesitatea acestei fuzionări: „Ce legătură are Universitatea Tehnică cu agricultura?”.

În programul său electoral, politicianul promite redeschiderea tuturor universităților închise și întărirea statutului Academiei de Științe.

„Unul dintre primele decrete, dacă voi deveni președinte, va fi redeschiderea tuturor universităților din țară și o inventariere totală a stării actuale a instituțiilor de învățământ”, a declarat acesta.

El a concluzionat că aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu de distrugere a statalității, acuzând că „teritoriile unor universități ar fi deja promise unor oameni de afaceri. Ei fac afaceri și nu-i interesează gradul de pregătire, sănătatea sau dezvoltarea națiunii”.

vasile tarlev
Comments (0)
Add Comment