Ceban, demers către Guvern, ca să compenseze pagubele pentru instituțiile educaționale, care se ridică la 12 milioane

0

Primarul general Ion Ceban va face un demers către Guvern, cu privire la compensarea cheltuitor avute pentru lichidarea consecințelor ploilor din 9 august, pentru instituțiile de învățământ. Despre acest lucru a anunțat primarul în cadrul unei conferințe de presă. Edilul spune că toate aceste 3 zile municipalitatea a fost pe cont propriu. Chiar dacă a făcut demersuri către autoritățile centrale.

„Din ceea ce am vorbit cu localnicii, spun că nu au văzut așa ceva în viața lor. La aceasta etapă cifrele sunt actualizate – 585 de copaci, pe acoperișuri și subsoluri se fac actualizări în continuare. Mâine încă o dată vom merge la cele mai afectate zone. Ceea ce ține de instituțiile educaționale, sunt afectate mai multe grădinițe. Noi achităm salarii autorităților centrale, lor măcar nici nu le-a păsat. La această etapă am zis că vom transmite demersuri oficiale, privind compensarea cheltuielilor cel puțin pentru instituțiile educaționale, unde pagubele sunt în proporție de peste 12 milioane de lei.

La toți am apelat oficial, prin demersuri, sunete, vorbe. Credeți că este nevoie de foarte multă birocrație în acest sens. Cu companiile private ne-am întâlnit ieri. Au vorbit foarte mulți, sala era plină, și asta asta doar la un simplu apel. Am făcut un demers la Guvern și cred că este norma că nu ar trebui să merg cu forța sau alta, pentru că trăiesc tot aici în Chișinău, să vină să pună un umăr. Când sunt afectați sute de mii de oameni, este normal să nu merg să îi trag de fustă sau de pantaloni. Eu cred că demersurile o să fie examineze 30 de zile sau nu o să răspundă de loc. Noi i-am dat anterior la poliție, pentru că încalcă legea. Sunt foarte multe scrisori, lăsate fără răspuns”, a declarat Ceban.

De precizat că ieri au fost mobilizate 1512 persoane de la toate regiile din capitală. Peste 150 de unități de mașini – turnuri, tractoare, mașini de diferit timp și mărime. Spațiile Verzi au lucrat în perioada de noapte.

„Sunt 156 de unități de tehnică, care au fost mobilizate în teren. La ziua de astăzi, sunt contractați dar și ne ajută o parte din companiile de construcție. Am contractat servicii de defrișări, pentru intervenție, de evacuare. Avem disponibilitatea unor agenți economici să reabiliteze infrastructura la unele instituții educaționale. În continuare suntem foarte deschiși și facem apel către companiile cu profil și acele care sunt specializate în vânzarea materialelor de construcție.
Toată zona a fost împărțită în 5 micro sectoare, ce au fost repartizate tuturor Preturilor. Majoritatea micro sectoarelor au fost curățate în proporție de 80-100%. Sperăm că mâine, cel târziu luni, vom termina curățarea acestor zone, iar după care trecem la evacuarea gunoiului și spălat”, a conchis edilul.

Menționăm că pagubele totale se ridică la 20 de milioane de lei.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.