Combaterea traficului de ființe umane și traficului de copii – în atenția polițiștilor și procurorilor

0

Doar în ultima săptămână a lunii martie a anului 2022, ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de persoane de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale  a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată cinci dosare penale de învinuire a 17 persoane de comiterea infracțiunilor de trafic de ființe umane și trafic de copii.

Victimele,  20 la număr, dintre care 14 sunt minore  au fost exploatate sexual, inclusiv o victimă din Tadjikistan, care a fost exploatată atât în Rusia, cât și în Moldova.

Într-un alt dosar,  victima a fost exploatată cu utilizarea tehnologiilor informaționale, fiind șantajată cu publicarea pozelor  intime. Unele dintre faptele deferite justiției datează cu anul 2003, 2008 – perioadă care însă nu a constituit un impediment pentru procurori și ofițeri în vederea acumulării probelor suficiente și trimiterea dosarului în judecată.

 Deși până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale învinuiții beneficiază de prezumția nevinovăției,  în privința a șapte persoane a fost aplicat arestul, în scopul desfășurării obiective a investigațiilor și evitării eschivării lor.

Potrivit legii, infracțiunile pentru care învinuiții sunt trimiși pe banca acuzaților sunt deosebite de grave și excepțional de grave și sunt pedepsite cu termene de până la 20 ani închisoare, iar în cazul a 13 din cei 17 învinuiți, pentru faptele de care sunt acuzați  aceștia riscă chiar și detențiune pe viață.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.