Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului
În fiecare an, pe data de 21 septembrie, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică. Zi în care, conform credinței populare, femeile se roagă pentru a avea copii, iar cei care vor să se căsătorească se roagă pentru a-și găsi perechea.
Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria este o sărbătoare importantă a Bisericii, în ortodoxie fiind una dintre cele douăsprezece mari sărbători, transmite evenimentul.md cu referire la observatorul.md.
Sărbătoarea a fost instituită de Biserică în secolul al IV-lea.
Despre circumstanțele acestui eveniment ne vorbește Tradiția.
Într-un mic oraș din Galileea, Nazaret, trăia un cuplu în vârstă — Ioachim și Ana. Ambii soți erau drepți și evlavioși. Sfinții soți Ioachim și Ana au fost fără copii pentru o lungă perioadă și plângeau că nu aveau urmași. Într-o zi, de o mare sărbătoare, Ioachim a adus daruri Domnului în Templul din Ierusalim. Însă preotul nu a vrut să accepte darurile lui Ioachim, pentru că acesta era fără copii, iar copiii erau considerați o binecuvântare de la Dumnezeu.
În același timp, soția sa, care rămăsese acasă, a auzit și ea că preotul din Templu a refuzat să primească darurile lor din cauza lipsei de copii. De asemenea, a aflat că soțul ei, plângând și cu durere, a plecat în pustie, iar ea însăși a izbucnit în lacrimi. Ana a mers în grădina ei, s-a așezat sub un dafin, a oftat și, ridicându-și privirea spre cer cu ochii plini de lacrimi, a observat un cuib în copac, în care puii de pasăre ciripeau. „Chiar și păsările au pui, iar noi nu avem această mângâiere la bătrânețe”, a gândit Ana.
Deodată i-a apărut un înger al Domnului. El i-a spus: „Vei zămisli și vei naște o Fiică binecuvântată, mai presus de toate. Prin Ea vor primi binecuvântare toate popoarele pământului. Prin Ea va fi dată Mântuirea tuturor oamenilor. Numele Ei va fi Maria.”
În același timp, îngerul i s-a arătat și lui Ioachim în pustie. El i-a spus: „Ioachim! Dumnezeu ți-a auzit rugăciunea și dorește să îți dăruiască harul Său. Soția ta Ana va zămisli și va naște o Fiică, care va aduce bucurie întregii lumi. Iată semnul că îți spun adevărul: mergi la Templul din Ierusalim, și acolo, la Porțile de Aur, o vei găsi pe soția ta Ana, căreia i-am spus același lucru.”
Uimit, Ioachim, mulțumind din toată inima lui Dumnezeu, a plecat cu bucurie spre Ierusalim, la Templu. Acolo, așa cum i-a spus îngerul, a văzut-o pe Ana rugându-se la Dumnezeu la Porțile de Aur și i-a povestit despre înger. Ea i-a spus, de asemenea, tot ce văzuse și auzise despre nașterea Fiicei. Rugându-se lui Dumnezeu și închinându-se Lui în Templu, soții s-au întors acasă.
După nouă luni, Ana a născut o Fiică, cea mai curată și binecuvântată. Mai presus de toate cele ce au fost create vreodată, începutul mântuirii noastre, mijlocitoarea noastră înaintea lui Dumnezeu. Cerul și pământul s-au bucurat de nașterea Ei. Cu ocazia nașterii Ei, Ioachim a adus daruri și jertfe mari lui Dumnezeu, primind binecuvântarea marelui preot, a preoților și a tuturor oamenilor, pentru că a fost învrednicit de binecuvântarea Domnului. Apoi a organizat un mare ospăț în casa sa, iar toți s-au veselit și L-au lăudat pe Dumnezeu.
Sfânta Biserică îi numește pe drept pe Ioachim și Ana „Părinți de Dumnezeu”, deoarece din Preasfânta lor Fiică, Fecioara Maria, s-a născut Iisus Hristos.
Nu faci curățenie în casă, pentru a nu atrage răul
Potrivit tradiției populare, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă, ca să nu se atragă răul. În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar și ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naștere ușoară.
Și cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-și găsească perechea potrivită. În această zi, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și împart din fructele toamnei pentru morți.