Igor Dodon: Creșterea prețurilor în Moldova este rezultatul incompetenței guvernării de a gestiona procesele economice și incapacitatea ei de a negocia cu partenerii externi prețuri rezonabile la resursele energetice

0

În premieră pentru ultimii 23 de ani, veniturile reale ale populației Republicii Moldova s-au redus cu 12%, este cea mai mare scădere din 1999, când veniturile în termeni reali s-au redus cu 15,4%. Constatarea este făcută de președintele Uniunii de afaceri moldo-ruse, Igor Dodon, într-un comentariu publicat pe pagina sa de socializare.

Potrivit fostului șef al statului, puterea de cumpărare a populației a scăzut. Cetățenii din Moldova își pot procura cu 14% mai puține produse alimentare decât acum un an.

”Populația din Moldova, cu salariul care-l primește acum, poate procura cu 14% mai puține mărfuri și servicii ca anul trecut. În aprilie inflația anuală a trecut de 27%. Prețurile cresc nu atât din cauza factorului extern, ci din cauza incapacității și neprofesionalismului actualei guvernări. Încercarea de a da vina pe război, inflația de import, nu corespunde realității, pentru că acolo de unde noi importăm în marea majoritate mărfuri inflația este mult mai joasă, în unele țări de două ori”, a afirmat Dodon.

Igor Dodon afirmă că soluțiile trebuie să vină în primul rând de la Guvern.

”Prima ce trebuie de făcut, pentru că de la aceasta începe creșterea prețurilor, sunt prețurile la resursele energetice. Cu gazul altă soluție, decât să avem discuții cu Rusia, nu este. De aceea, sugerez pentru a câta oară, găsiți posibilitate să negociați un preț bun pentru Republica Moldova. Și doi, trebuie să ajute de urgență agenții economici, pentru ca ei să supraviețuiască în aceste condiții”, a menționat fostul președinte.

Paralel, spune Igor Dodon, Guvernul trebuie să asigure creșterea salariilor și pensiilor minime cu 30% ca să acopere majorarea cu 20% a inflației.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.