La Comrat se desfășoară simpozionul internațional de pictură „Culorile Găgăuze”

0

La Comrat are loc simpozionul internațional de pictură „Gagauz Renkleri-2024″, în traducere „culorile găgăuze”. La eveniment participă artiști din Turcia, Azerbaidjan și din autonomia găgăuză. Pe parcursul acestei săptămâni pictorii au vizitat diverse atracții din sudul țării, au comunicat cu colegii de breaslă și au realizat lucrări care, la finalizarea simpozionului, vor fi donate Galeriei Regionale de Artă din Comrat.

Natura, tradițiile și obiceiurile găgăuze – acestea au fost subiectele anunțate de organizatori pentru ediția din acest an a simpozionului internațional de pictură de la Comrat. O tânără pictoriță din Turcia s-a inspirat din tradițiile găgăuze, iar un pictor din Azerbaidjan a creat mai multe lucrări în care sunt prezente simboluri tradiționale ale găgăuzilor.

„Am venit din Turcia, din Istanbul, pentru prima dată mă aflu aici. Mi-a plăcut foarte mult totul. Am vizitat Comratul, muzeul din satul Beșalma, mi-a plăcut foarte mult cultura și oamenii locului. Acesta este un băiat găgăuz. În timpul vizitei la muzeu, m-am interesat de tradiția decorării pălăriilor bărbătești de vară. Am decis să pregătesc o astfel de lucrare în cadrul simpozionului”, a relatat Ejel Askan, pictoriță din Turcia.

„Am venit să muncim și să comunicăm, arta ne unește. Suntem popoare apropiate și este foarte plăcut să scriem împreună și, ținând cont de factorul uman, să ne unim și să facem schimb de experiențe”, a spus Bahid Navruzob, pictor din Azerbaidjan.

Simpozionul de pictură din Comrat a fost deosebit de fructuos și pentru artiștii locali. Unii dintre ei au ales teme de etnografie, alții – în stilul simbolismului.

„Lucrez în tehnica ulei pe pânză. Un astfel de simpozion este întotdeauna un schimb de experiență, abordările și stilurile sunt diferite. Aici ne îmbogățim în tehnică de interpretare, în compoziții, iar comunicarea pe viu este importantă. Găsești oameni cu gânduri asemănătoare. Vrem să reflectăm multe lucruri și gânduri care vor rămâne pe pânză și vor ajunge în galeria de artă. Va fi o amintire, una dintre filele de istorie”, a menționat Grigorii Decev, pictor din Comrat.

„De data aceasta am fost inspirat să fac lucruri simbolice. Simbolic, aceasta este Afrodita găgăuză. Femeia dă viață și apa dă viață. Această lucrare este despre faptul că viața este cel mai important lucru pentru noi”, a afirmat Gheorghe Andrieș, pictor din Comrat.

Organizatorul simpozionului internațional de pictură „Culorile găgăuze 2024″ este departamentul cultură de la Comrat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Culturii Turcice Turksoy.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.