Mihail Poisic: Moldova și-a tras propria linie (Video)

0

Moldova a fost una dintre cele mai progresiste republici sovietice, inclusiv în ceea ce privește creșterea economică, a declarat Mihail Poisic în cadrul conferinței “MOLDOVA UNITĂ: Istoria care unește”, citând date statistice și fapte, transmite enews.md.

“În Moldova, volumul investițiilor anuale în capital fix din 1940 până în 1990 în prețuri comparabile a crescut de 275 de ori, iar în industrie indicatorii au crescut de 78,9 ori în aceeași perioadă. Și aceasta este ceea ce noi numim acum ocupație”, a declarat Mihail Poisic.

Potrivit acestuia, industria din URSS generalizată a cunoscut o creștere semnificativă – de până la 28,7 ori, în timp ce RSSM și-a dezvoltat industria de 78,9 ori. În ceea ce privește agricultura, URSS a înregistrat o creștere de 2,9 ori, în timp ce Moldova a obținut o îmbunătățire de 3,7 ori.

Importanța tehnologiilor și inovațiilor nu trebuie subestimată, a spus vorbitorul. Moldova modernă ar face bine să se întoarcă la tehnologiile din trecut, care se aflau în topul realizărilor.

“Dacă nu există producție, nu va exista dezvoltare. Proporția este ruptă acum”, a spus vorbitorul.

Pentru a confirma acest lucru, doctorul în economie a făcut o prezentare detaliată a situației deplorabile.

Dacă înainte Moldova era numită grădina Uniunii, acum este chiar dificil de găsit o definiție corectă.

“Da, am tras o linie și ne-am împovărat, iar ca urmare avem cea mai mare rată a inflației din Europa. Și, cel mai important, suntem cea mai săracă țară din Europa prin ceea ce am cam comparat. Nu veți găsi nicio altă țară din Europa în care raportul în ceea ce privește exporturile-importanța să fi fost de aproximativ unu la trei. Iar exportul în Rusia a scăzut practic de 4 ori”, – a declarat Mihail Poisic.

Și unde sunt celebrele exporturi moldovenești . Și noi suntem blocați pe livrările primitive.

“Jumătate din rest este grâu brut primitiv. Observați, furaje nu alimente, porumb, iarăși furaje. Adică, nu trăim”, a remarcat vorbitorul.

Și un astfel de tablou deplorabil nu este doar în economie. Sfera socială, educația – totul este în declin.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.