Președinta Maia Sandu: „În acest an, ziua în care celebrăm vîșivanka este, ca niciodată, despre pace, demnitate și solidaritate umană”

0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a cămășii tradiționale vîșivanka, marcată în cea de-a treia joi a lunii mai. Mesajul în română și ucraineană accentuează faptul că vîșivanka e unul dintre simbolurile spiritualității și culturii poporului ucrainean.

În mesaj se mai menționează că vîșivanka este simbolul în care pulsează istoria milenară a Ucrainei – o istorie cu obiceiuri și datini strămoșești, cu bucurii și cu răni sângerânde. Ucrainenii își pun cămașa tradițională la cununie sau la cosit grâul, la sărbătoare sau la luptă, iar vîșivanka i-a protejat mereu pe cei care o poartă, făcându-i să se simtă mai mândri și mai demni de obârșia lor.

„În acest an, ziua în care celebrăm vîșivanka este, ca niciodată, despre pace, demnitate și solidaritate umană. Să ne îmbrăcăm deci inimile în vîșivankă pentru toți ucrainenii din țara noastră și din lumea întreagă. Pentru cei care speră și cei care luptă. În această zi, gândurile noastre sunt despre pace. Pace pentru Ucraina, pace pentru Moldova și pace pentru toată lumea”, spune Președinta Maia Sandu.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.