Primul institut în cibernetică a fost deschis la Chișinău
Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice. Asta după ce la Chișinău a avut loc deschiderea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, unde urmează să fie instruiți specialiști în acest domeniu. Este vorba în special de funcționarii publici, reprezentanții autorităților centrale și locale, dar și studenții.
Republica Moldova se confruntă cu o lipsă de specialiști în domeniul securității cibernetice. La Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică, lansată acum jumătate de an, activează doar 14 specialiști. Directorul instituției menționează că este nevoie de mai mulți specialiști pentru ca țara noastră să facă față securității informaționale și dezinformării, transmite evenimentul.md cu referire la moldova1.md.
„În domeniul de securitate cibernetică facem distincția din actori privați, care au un anumit beneficiu financiar din această activitate ilegală, sau actori statali, care au foarte multe resurse și desfășoară atacuri foarte complexe pentru a submina securitatea statului, a dezinforma, a amenința stabilitatea democraților”, a spus Mihai Lupașcu, director la Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică.
„O altă misiune importantă să ajutăm autoritățile statului să contracareze diverse atacuri, astfel, aici la Cybercor va fi amplasat și un Cybersecurity Center, acolo unde studenții, profesioniștii vor analiza traficul care vine, inclusiv traficul malițios, ca să identifice soluțiile posibile”, a menționat rectorul Universității Tehnice din R. Moldova, Viorel Bostan.
Chiar din prima zi de la deschidere, la Cybercor se desfășoară exerciții practice pentru studenții de la Universitatea Tehnică. În total, au fost deschise patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor cibernetice.
„Oferă oportunitatea noastră de a practica până la urmă, pentru că este un loc în care în primul rând primim informația și oferă oportunitatea de practică. Ne oferă informații din exterior și informații unde nu am avea acces în mod normal”, afirmă studenții.
„A fost interesant, am aflat ce înseamnă în general securitatea cibernetică și cum trebuie să ne apărăm în urma unor atacuri”.
„Vom învăța cum ai putea să te protejezi, să cunoști ce date trebuie să dai atunci când ești întrebat. Vom avea instruiri pentru profesori universitari, pentru studenți, și aici mă refer la două categorii mari de studenți, cei care vin de la tehnologii informaționale și cei care vin pe partea de inginerie”, a declarat directoarea Cybercor, Ludmila Peca.
Totodată, instituția urmează să contribuie la consolidarea securității cibernetice a Republicii Moldova și protejarea infrastructurii critice de amenințările tot mai mari în contextul războiului din Ucraina.
„Dinamica pe zona de securitate din Republica Moldova este mult mai rapidă, până la urmă securitatea nu este despre o acțiune punctuală, dar despre coordonarea mai multor actori, de la zona tehnică la zona politică, zona legislativă, zona de comunicare publică. Inclusiv cetățenii trebuie să fie incluși în acest raport de securizare a unei societăți digitale”, spune Răzvan Rughiniș, expert în securitatea cibernetică, România.
„Progresul tehnologic este foarte rapid și atunci avem nevoie de un mecanism fragil, un mecanism de adaptabilitate și asta se poate face doar prin programe educaționale. Asta este dincolo despre faptul că văd în acest institut și un potențial enorm de cercetare”, a precizat premierul Dorin Recean.
Cybercor a fost creat de Guvernul Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin Proiectul Tehnologiile Viitorului. Totalul investițiilor în infrastructura și echipamentele Cybercor ajung la două milioane de dolari.