Guvernul Japoniei a oferit granturi în valoare totală de 512 mii de dolari SUA pentru cinci instituții de învățământ și un spital din țara noastră. Banii au fost acordați în cadrul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone” și vor fi utilizați pentru reabilitarea instituțiilor și procurarea echipamentului medical. Contractele de grant au fost semnate joi, 17 octombrie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Astfel, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, va beneficia de un grant în valoare de 89 mii de dolari pentru instalarea sistemului de tratare a apelor și repararea blocurilor sanitare. Cel de-al doilea grant, în sumă de circa 87 mii de dolari va ajunge la Grădinița nr. 14 din Cahul. Banii vor fi utilizați pentru izolarea termică a pereților exteriori, repararea sistemului de ventilare și achiziționarea echipamentului pentru bucătărie. Grădinița din satul Tuzara, raionul Călărași, a obținut un grant în valoare de 67 mii de dolari. Proiectul prevede repararea acoperișului, izolarea termică a pereților exteriori și schimbarea ferestrelor instituției.

Al patrulea proiect este destinat Grădiniței nr. 5 din orașul Comrat. Valoarea investițiilor pentru izolarea termică a pereților exteriori și alte lucrări va fi de circa 90 mii de dolari. Școala Profesională din orașul Orhei va utiliza grantul în valoare de circa 91 mii de dolari pentru izolarea termică, schimbarea ușilor și a ferestrelor.

Totodată, Spitalul raional Telenești a primit un grant de peste 87 mii de dolari pentru modernizarea echipamentului medical.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentina Chicu, a mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova prin intermediul Programului „Kusanone”. „Investind în educație, investim în viitor, copilul fericit de azi va face lumea mai frumoasă mâine. Starea de bine a fiecărui copil este prioritatea noastră a tuturor”, a afirmat oficialul.

Programul „Kusanone” a fost lansat în țara noastră în anul 2008. Pe parcursul a 11 ani de colaborare, sistemul educațional din Republica Moldova a beneficiat de 21 proiecte de acest gen în valoare de circa 1,6 mln de dolari. Totodată, în sectorul sănătății au fost implementare proiecte ce depășesc suma totală de 2,6 mln de dolari.