Ședința specială la Guvern, înaintea plecării premierului la New York. Executivul a decis sa ceară opinia Curții Constituționale în privința blocajului din partea președintelui  Dodon în numirea ministrului apărării.

curtea-constitutionala-s-a-pronuntat-asupra-dreptului-de-acordare-a-cetateniei-republicii-moldova-1444203368

Serviciul de presă al Guvernului precizează că magistrații Curtiit Constituționale  s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curții Constituționale din 23 martie 1999 specifică foarte clar că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat că președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.

Amintim că disensiunile dintre Guvern și Parlament, pe de o parte, și Președinție, pe de altă parte, a luat amploare după ce șeful statului a respins candidatul propus de Executiv pentru funcția de ministru al Apărării, Eugen Sturza, desemnat de doua ori.