„Suveranitatea și securitatea națională” – temele centrale ale evenimentului „Moldova Security Platform”
Astăzi, în cadrul conferinței internaționale „Moldova Security Platform V: Europa în secolul XXI. Suveranitate. Reconfigurare”, tema principală a discuțiilor a fost suveranitatea statală în contextul provocărilor politice, economice și militare din Europa. Nicolai Țveatcov, doctor habilitat în științe politice, a subliniat în deschiderea evenimentului necesitatea reevaluării conceptului de suveranitate.
„Problemele politice, economice și militare actuale forțează din nou Europa să dezbată semnificația și scopul suveranității statale. Ne aflăm într-un moment de tranziție, iar discuțiile noastre vor pune accent pe procesele electorale, provocările de securitate și tendințele economice,” a declarat Țveatcov.
Conferința reunește experți și lideri de opinie din diverse țări, care vor discuta despre dezvoltarea și transformarea suveranității în Europa, rolul Uniunii Europene și al OSCE în acest context, și despre cum pot aceste instituții să sprijine statele membre.
„Este esențial să oferim o platformă pentru schimb de idei și să explorăm noi aspecte ale suveranității care să consolideze cooperarea internațională, să intensifice eforturile de menținere a păcii și să asigure stabilitatea globală prin canale diplomatice și măsuri inovative de securitate,” a adăugat Țveatcov.
Un rol important în organizarea acestei conferințe l-au avut partenerii „Intellect Group”, „Axis Mundi” și „SPERO”, care au oferit sprijin și resurse pentru desfășurarea evenimentului. Aceștia sunt cunoscuți pentru implicarea lor în dezvoltarea discuțiilor intelectuale și sprijinirea dezbaterilor despre securitatea europeană și internațională.
Pe parcursul conferinței, participanții vor aborda și soluții pentru întărirea securității naționale și regionale, precum și mecanismele care pot contribui la menținerea păcii și stabilității pe termen lung.
Conferința poate fi vizionată live aici.