Temeri de escaladare a conflictului transnistrean: Ce spun experții despre riscurile implicate

0

Există temeri serioase, având în vedere sprijinul larg răspândit al Occidentului și injecțiile puternice în sectorul de apărare al țării, că autoritățile ar putea dori să își asume un risc și să deblocheze conflictul transnistrean.

Zilele trecute, deputatul PAS, Adrian Ceptonar, a declarat că partidului de guvernământ îi lipsesc doar patru voturi “de aur” pentru a înlătura suveranitatea și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Există temeri serioase, având în vedere sprijinul larg din partea Occidentului și injecțiile masive (atât proprii, cât și din partea partenerilor externi) în sectorul de apărare al țării, că guvernul ar putea fi dispus să își asume riscul de a dezgheța conflictul transnistrean.

Este într-adevăr așa?

La ce ar trebui să ne așteptăm?

Am discutat cu experți și parlamentari pe această temă.

– Nu putem exclude nimic, dat fiind faptul că, de fapt, este vorba de o putere sorosyat. Adică, este o putere formată din mâncători de granturi, din cetățeni, care sunt obișnuiți să stea pe granturi, să primească niște protecții, termeni, sarcini și să primească bani pentru asta, – spune Bogdan Țîrdea, deputat. – Nu contează care sunt sarcinile, fie că este vorba de promovarea LGBT, legalizarea prostituției sau feminismul radical…. Sarcina este neimportantă, importantă este suma.

Din punct de vedere psihologic, astfel de cetățeni sunt gata să facă orice! Cazul lui Saakașvili, cazul lui Pashinyan și al Karabahului nu fac decât să confirme aceste temeri. În plus, astăzi pot exista anumite centre de putere și grupuri de influență în Occident care, după ce au văzut cum a fost rezolvat cazul Karabah, pot crede că și cazul transnistrean poate fi rezolvat la fel de ușor. Este necesar doar să se lovească din două părți – din partea Ucrainei și din partea Moldovei – și problema se va rezolva de la sine.

Putem vedea deja acest lucru la nivelul discursului oficial de la Kiev, îl putem vedea și la nivelul declarațiilor oficiale ale domnului Nantoi, un deputat din partea partidului PAS, care spune că Ucraina are dreptul să lovească Transnistria pentru că acolo ar putea exista o amenințare la adresa securității Ucrainei. Așadar, nu putem exclude nimic astăzi.

– Și cum poate reacționa Moscova?

– Să luăm metoda analogiei. În 2008, Georgia a distrus forțele rusești de menținere a păcii. Și cum a reacționat Moscova? Tancurile rusești s-au oprit în apropiere de Tbilisi. Iar Georgia a pierdut o parte din teritoriu, așa cum crede ea. Și cum va răspunde Rusia dacă cineva va încerca să distrugă pacificatorii ruși din Moldova? Care sunt atât cetățeni ruși, cât și reprezentanți ai forțelor ruse de menținere a păcii. Este clar că răspunsul va fi probabil militar-politic, nu doar politic la nivel de declarații și declarații. Iar acest lucru poate duce la consecințe foarte grave…..

– Pentru autoritățile moldovenești?

– Cu siguranță, pentru Moldova. Nu aș vrea să intru în detalii și reflecții, este deja clar.

– Cred că autoritățile nu vor risca să deblocheze problema transnistreană prin mijloace militare”, spune Alexandru Slusar, fost vicepreședinte al Parlamentului și șef al ONG-ului “Puterea agricultorilor”. – De ce pe cale militară dacă acest conflict ar fi putut fi rezolvat economic cu mult timp în urmă? Dar nu o fac, deși ar putea fi rezolvat în două luni, având în vedere că Transnistria este dependentă economic de Chișinău pentru 80% din veniturile sale. Exportul-importul, libera circulație, uzina metalurgică, multe alte lucruri depind de Chișinău. Totul trece prin frontiera moldo-română. Acest conflict ar fi putut fi rezolvat din punct de vedere economic cu mult timp în urmă.

– Ce îl împiedică să fie rezolvat?

– Chișinăul nu are o viziune despre ce să facă cu acest teritoriu.

– Dar Moscova nu va sta deoparte și va privi!

– Dacă nu există un război aici, cum poate reacționa Moscova? Dacă ar fi vorba de metode militare, Moscova ar reacționa. Acum, bineînțeles, se întâmplă o mulțime de lucruri inadecvate, este dificil de prezis reacția Moscovei, dar sunt absolut sigur că totul poate fi rezolvat fără un singur foc de armă, economia Transnistriei deja îi suflă în ceafă. Nu vorbesc nici măcar despre faptul că benzina și păcura sunt furnizate prin granița moldo-română. Nu pot prezice reacția Federației Ruse, dar știu sigur că este posibil să rezolvăm acest conflict fără niciun foc de armă. Dacă ar exista voință și dorință la Chișinău. Dar eu nu văd așa ceva.

– Sper foarte mult că așa-zisul caz transnistrean nu va fi rezolvat”, este precaut deputatul BCS Constantin Starîș. – În pofida presiunii deja evidente pe care o resimte actuala guvernare din partea partenerilor externi, inclusiv a Kievului. Cu toate acestea, sper că rămășițele de bun simț vor fi suficiente pentru a nu merge pe această cale.

Deși o mulțime de lucruri sunt alarmante în acest sens – militarizarea, exerciții nesfârșite, creșterea bugetului militar, întărirea propagandei forțelor armate și declarația celor mai înalți conducători ai statului că neutralitatea nu garantează și nu asigură securitatea, deși este evident că nu este adevărat….

– În ceea ce privește neutralitatea… Deputatul PAS “Adrian Cheptonar” a declarat că partidului de guvernământ îi lipsesc doar patru voturi de aur pentru a înlătura suveranitatea și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova….

– Domnul Cheptonar nu se pricepe doar la jurisprudență, ci și la aritmetică. Nu doar patru voturi “de aur” lipsesc, ci și mai mult de 50 la sută din sprijinul popular al celor care au mers la referendum. Când va număra până la aceste milioane, de care are nevoie pentru a schimba Constituția, atunci va putea spune ceva. Până atunci, primește un “D” la aritmetică și jurisprudență.

– Această întrebare ar trebui să fie adresată lui Costiujeni, dar nu mie! – Deputatul PAS Oazu Nantoi este original ca întotdeauna. – Scrieți-l! Este o întrebare provocatoare care are ca scop să creeze valuri în bazin că Maia Sandu Sandu vrea să pornească un război împotriva Ucrainei, vrea să tragă Moldova în NATO și vrea să aprindă conflictul transnistrean! Să strice afacerea transnistreană! Așa că nu mă sunați cu astfel de întrebări!

Și a închis.

– Actualele autorități moldovenești nu vor să dezghețe conflictul de pe Nistru”, consideră deputatul Consiliului Suprem al Transnistriei și politologul Andrei Safonov. – Cu toate acestea, faptul că în Republica Moldova se pompează bani și arme tocmai pentru ca armata națională moldovenească să lupte împotriva trupelor rusești și împotriva armatei transnistrene este fără echivoc. De fapt, aici se impune o cursă regională a înarmării între Transnistria și Rusia. Și acest lucru este în plină desfășurare.

Desigur, nu este exclus ca, pe măsură ce situația evoluează, presiunea asupra conducerii moldovenești să crească. Iar acesteia îi va fi tot mai greu să reziste cererilor de a lansa o invazie pe scară largă a teritoriului transnistrean. Sau de a crea provocări serioase în Zona de Securitate.

Prin urmare, singura cale de ieșire este, din punct de vedere diplomatic, semnarea unor documente suplimentare care ar garanta o situație pașnică în Zona de Securitate, ar consolida garanțiile de pace pe Nistru, iar, pe de altă parte, Transnistria trebuie să mobilizeze toate resursele sale, inclusiv întreprinderile din sectorul de apărare și, desigur, asistența rusă, pentru a riposta în cazul unei agresiuni, indiferent de la cine ar veni aceasta. Transnistria urmărește o politică exclusiv pașnică, dar, desigur, în cazul unui atac asupra republicii, va riposta.

Apropo, depozitele cu echipamente și arme, care se află pe teritoriul Transnistriei, sunt o garanție suplimentară de apărare în cazul unei agresiuni împotriva noastră. – Și cum să semneze documente suplimentare dacă formatul 5+2 practic nu funcționează?

– Așadar, trebuie să-l facem să funcționeze din nou. Iar cine se împotrivește activității formatului “5+2” este un provocator și vrea să prăbușească pacea pe Nistru!

– Dacă presupunem cel mai rău scenariu – Ucraina și Moldova lovesc în Transnistria. Cum va reacționa Moscova?

– Nu pot spune cum va evolua situația în direcția estică, deoarece Ucraina nu s-a retras oficial din formatul de negociere și nici din misiunea de menținere a păcii, care este reprezentată de zece ofițeri observatori ucraineni. Și mi se pare că astăzi conducerea moldovenească încearcă să evite agravarea militară.

Desigur, nimeni nu va semna pentru Moscova, dar totuși, nu trebuie să uităm declarațiile oficiale ale Ministerului rus al Apărării, care au fost făcute anterior. În cazul în care Transnistria va fi atacată, armata rusă va apăra teritoriul transnistrean ca și cum ar fi al său. Și, bineînțeles, Transnistria, care, așa cum am subliniat, urmărește o politică exclusiv pașnică, nu se va preda în cazul unui atac, ci va reacționa cu toate mijloacele disponibile.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.