Recent în mass-media a fost publicat un articol, care mai mult sau mai puțin a fost dat importanței din partea publicului. E vorba de un editorial pentru realitatea.md care a fost preluat de pe rețeaua de socializare Facebook.

TREBUIE să recunoaștem că, e un editorial care sună a victimizare și pe care nu am putut sa nu îl trecem sub lupă.

Așadar, am reușit să obținem informații de la surse demne de încredere care ne-au comunicat că ar exista o frustrare care inspiră astfel de declarații. O frustrare cu rădăcini care sunt alimentate de un izvor bine-cunoscut. Izvor care preț de 4 ani a tot revărsat premii bănești, medalii și diplome pentru cea care la moment public se lamentează.

Stimați cititori, Alina Zbancă, șef al serviciului de presă și comunicare în Ministerul Afacerilor Interne este produsul unei invenții de succes, fapt ce îl  recunoaște în mesajul publicat pe pagina ei de Facebook și preluat de tovărășii ei de breaslă. În textul mesajului ea spune: “E timpul să nu mai inventăm istorii de succes și acțiuni “simulate” pentru ca să avem ce arăta pe rețele, în speranța că se vor face și știri.” Fiind activă pe rețele și publicând activitatea sa, înțelegem că Dumneaei se autosesizează că a lucrat pe baza iluziilor și în jurul unor bufoni în echipa cărora s- a regăsit? Iar acum, că s-a trezit în realitate își dă seama că viața nu e chiar atât de roz și pufoasă. TREBUIE să recunoaștem că, nu va fi deloc suprinzător cînd și alte jucătoare din bufoniadă se vor victimiza prin presă.

Am reușit să intrăm în posesia CV-ului Alinei Zbancă și ne-a fost de mirare să cunoaștem că primul grad special acordat a fost cel de Căpitan. TREBUIE să recunoaștem că, funcționarii care activează în sistem, reușesc să obțină acest grad după 5 ani de muncă asiduă, în ploaie, în vânt, în ninsoare și nopți muncite.

TREBUIE să recunoaștem că, ne întrebăm pentru ce merite extra deosebite un ofițer de comunicare în perioada 2015-2018 (36 luni) a primit 35 stimulări. 35! În mediu câte o stimulare pe lună, dintre care 31 din acestea au fost premii bănești. Mai mult ca atât, majoritatea au fost oferite cu titlu pentru atitudine conștiincioasă și măiestrie profesională. Stimați, funcționari MAI, TREBUIE să recunoaștem că, unii dintre Dumneavoastră cu decenii de experiență în spate și serviciu executat cu patriotism și devotament nu ați primit peste 30 de premii în întreaga carieră. TREBUIE să recunoaștem că, într-un sistem bazat pe valoarea disciplinei și meritocrației, Alina Zbancă are program flexibil de lucru, mașină de serviciu, birou pe holul de onoare al ministerului și gradul special de comisar. Unde-i dreptatea?

Din 2019, de când a secat izvorul, Alina Zbancă devine un Icar care încearcă prin metode mai mult sau mai puțin ortodoxe să își reconstituie statutul. TREBUIE să recunoaștem că, de fiecare dată i se topesc aripile.

Asemenea moralei din povestea „Hainele cele noi ale împăratului” de Andersen, într-un final, se dovedește că scopurile Alinei nu sunt nobile dar meschine, stimulările au fost acordate nu pentru serviciul poporului, dar pentru servilismul superiorului și PR-ul acestuia.

Orice manifesto trebuie să fie scris cu sufletul curat. Probabil că ploile din ultima vreme au inspirat exagerat autoarea editorialului. Dar vin în curând zile cu soare și vor Lumina mințile tuturor.