Vasile Tarlev cere dialog cu Transnistria și denunță corupția în criza gazelor

0

Fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a vorbit la emisiunea „Puterea a Patra” cu Gheorghe Gonța despre relațiile tensionate cu regiunea transnistreană și gestionarea crizei gazelor naturale. Tarlev a criticat actualele politici ale guvernului, subliniind nevoia unui dialog deschis cu Transnistria și o abordare strategică în ceea ce privește securitatea energetică a țării.

„Ei sunt frații noștri. Noi avem rude acolo, prieteni, colegi. Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Nu trebuie să-i separăm între ‘noi’ și ‘ei’,” a declarat Tarlev, criticând atitudinea guvernului față de regiunea transnistreană.

El a subliniat că împărțirea politică și lipsa de dialog sunt greșeli majore care contribuie la dezbinarea națională.

„Trebuie să avem o masă rotundă, să ne adunăm și să discutăm deschis problemele. Cu forța nu obții unitate și bunăstare”, a spus politicianul.

În ceea ce privește criza gazelor, fostul premier a fost ferm în acuzațiile sale, afirmând că schema actuală de achiziție a gazului este „dubioasă și coruptă”. El a subliniat că Moldova a plătit unul dintre cele mai mari tarife din lume pentru gazul rusesc, care, deși a fost importat prin intermediari, rămâne de origine rusă.

„Gazul pe care l-am primit tot din Rusia vine, doar că l-am cumpărat printr-o firmă grecească, la un preț mult mai mare. De ce contractele nu sunt publice? De ce există secrete?”, a întrebat Tarlev.

El a atras atenția asupra pericolului de a politiza chestiunea energetică, afirmând că, în cazul unei crize energetice majore sau a escaladării conflictului din Ucraina, Moldova ar putea fi grav afectată.

„Noi avem conducta de gaz Iași-Chișinău, care ar trebui să fie o soluție. Dar chiar și aceasta nu este folosită eficient pentru a asigura securitatea energetică a întregii țări, inclusiv a regiunii transnistrene”, a spus ex-premierul.

În final, Vasile Tarlev a subliniat necesitatea unei unități naționale, subliniind că Moldova trebuie să își trateze toți cetățenii, inclusiv pe cei din Transnistria, cu respect și grijă.

„Nu trebuie să împărțim țara în Chișinău și Tiraspol. Trebuie să fim o familie unită. Doar așa vom reuși,” a încheiat acesta.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.