Zilele Filmului Românesc: Gala de debut a reunit sute de cinefili
Gala de debut a Zilelor Filmului Românesc a reunit la Cineplex Loteanu sute de oameni, iubitori de film, actori, regizori, critici, jurnaliști veniți să vadă pelicula „Trei kilometri până la capătul lumii” de Emanuel Pârvu.
Filmul a primit în luna mai Premiul Queer Palm pentru diversitate la Festivalul de la Cannes. „O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței”, – astfel juriul își motivase aprecierea, transmite evenimentul.md cu referire la moldpres.md.
Intriga
Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție.
Regizorul Emanuel Pârvu: „Cred că universalitatea relației părinți-copii funcționează pe toate meridianele pământului la fel”
„Vorbim despre un părinte și un copil din România, Uganda, Venezuela, America de Sud, de Nord, Asia, cred că această formă de iubire e cea mai puternică și cea mai complexă. În momentul în care o informație depășește puterea ta de înțelegere, noi în general reacționăm din impuls, iar impulsul este ceva ce merită a fi discutat”.
Filmul produs de Miruna Berescu îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuță.
Dumitru Grosei, președintele Asociației Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA, organizator: „Programul nostru constă din cele mai bune și cele mai noi filme românești”
„Filmele sunt foarte bune. Programul nostru constă din cele mai bune și cele mai noi filme românești, care au fost la Cannes, la Berlin și la alte festivaluri, anul acesta și la Veneția. Noi ne-am pus scopul unei colaborări strânse între cele două maluri de Prut atât pe plan de producție a filmului, cât și de distribuție a filmului în Moldova și cred că am reușit lucrul acesta, pentru că am inaugurat o nouă secțiune „Coproducție”. Avem aici trei coproducții – una semnată de Cristi Puiu, alta de Maria Crișan și încă una – de subsemnatul. Le oferim publicului roadele muncii noastre”.
Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Vedem tot mai multă artă și cultură foarte bune”
„Ceea ce mă bucură foarte mult pe mine dincolo de dinamizarea și intensificarea cooperării în dimensiunea acesta a cooperării, este faptul că vedem tot mai multă artă și cultură foarte bune. Vedem tineri care ne ajută să privim lumea cu ochii lor și ne ajută să înțelegem problemele care preocupă societatea în zilele de astăzi. Avem o toamnă culturală deosebită aici”.
Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei: „Există această posibilitate frumoasă de a comunica cu creatorii”
„Felicitări organizatorilor care deja au un public care nu trebuie agitat să vină la film, publicul vine cu plăcere. Filmul dezvoltă gândirea critică, avem nevoie să ne simțim în circuitul firesc al lumii moderne. Trăim într-o lume foarte dinamică, se schimbă și limbajul cinematografic, apar noi tendințe, subiecte sensibile la ziua de astăzi, or, cei care fac film trebuie să vadă ce fac colegii. Există această posibilitate frumoasă de a comunica cu creatorii”.
Fă-ți telefonul mai inteligent cu știrile Evenimentul.md. Abonează-te și fii mereu la curent!