5 OCTOMBRIE – Ziua Mondială a Educației și Ziua Profesorului
Lucrătorii din domeniul învățământului marchează astăzi Ziua lor profesională. Cu această ocazie, cadrele didactice din țara noastră au fost felicitate de mai mulți oficiali.
„Pe întreg parcursul istoriei noastre zbuciumate, învăţătorii au fost în primele rânduri ale celor ce au cerut dreptate şi adevăr, şi-au îndrumat discipolii spre noi realizări, au avut curajul să confrunte neadevărul, au manifestat dragoste şi perseverență în promovarea tinerilor. Rolul nostru, al pedagogilor devine şi mai important în condiţiile moderne. Suntem chemaţi să facem faţă noilor provocări, să valorificăm oportunităţile oferite de noile tehnologii, să integrăm organic valorile naţionale în universul valorilor general umane, să ne perpetuăm identitatea într-o lume a globalizării”, a estimat în mesajul său de felicitare Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
Ministrul de resort s-a referit şi la rolul pedagogilor în criza pandemică, menţionând că „această pandemie a pus la grea încercare întreg globul pământesc. Nici țara noastră și nici oricare alta din lume nu a fost pregătită pentru ce ne-a adus acest an, dar împreună continuăm să luptăm și să găsim cele mai bune soluții pentru a putea avea o viață normală și în actualele condiții”.
Pedagogii au fost felicitaţi şi de şeful statului. „Felicitări și multă sănătate, inspirație și realizări pe potriva așteptărilor, reușite aducătoare de bucurie Vă doresc Dumneavoastră și persoanelor dragi. Noi, cei pe care ne-ați ghidat și care V-am încredințat bogăția supremă – copiii noștri, Vă suntem alături pentru a acționa împreună, pentru a face față demn provocărilor și pentru a privi, peste ani, cu satisfacție în urmă”, scrie Igor Dodon.
„Sunteți acei oameni care duceți copiii într-o lume nouă și îi ajutați în această cale să învețe carte și să înfrunte obstacolele vieții. Fie ca munca Dumneavoastră, una dintre cele mai nobile și importante, să Vă aducă zilnic recunoștința elevilor și satisfacție profesională. Starea de urgență în sănătatea publică dictează noi abordări în organizarea activității Dumneavoastră. Conștientizând acest fapt, Parlamentul a adoptat, recent, pachetul de măsuri pentru susținerea cadrelor didactice în condițiile efectelor economice ale COVID-19”, se arată în mesajul preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
„Educația trebuie să redevină prioritatea absolută a societății noastre, or problemele pe care le avem în acest domeniu pun mare semn de întrebare pe viitorul țării noastre și a poporului moldovenesc. De rând cu medicina, educația trebuie să fie asigurată cu resursele financiare, care ar permite dezvoltarea domeniului și adaptarea educației celor mai înalte standarde. Am toată convingerea că acest obiectiv este unul realizabil”, a subliniat în mesajul său omagial prim-ministrul Ion Chicu.
Ziua internațională a lucrătorului din învățământ sau cum mai este numită – a educaţiei, marcată anual la 5 octombrie, a fost instituită în anul 1994 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.