Conferința medicală de la Chișinău reunește peste 200 de specialiști din șase țări

0

Mai mult de 200 de chirurgi din Republica Moldova, România, Italia, Germania, Austria, Serbia și Grecia s-au reunit la Chișinău pentru a participa la Conferința științifico-practică internațională întitulată „Complicațiile bolii de reflux gastro-esofagian”.

Conferința a inclus prezentări pe tema tehnicilor chirurgicale minim invazive, managementului complicațiilor și noilor descoperiri în patologia joncțiunii esogastrice.

a deschiderea conferinței internaționale, Sergiu Ungureanu, președintele Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, a subliniat importanța acestui eveniment științific. Forumul reunește specialiști în chirurgia joncțiunii esofago-gastrice, endoscopie și gastroenterologie, având ca scop crearea unui consiliu multidisciplinar pentru revizuirea tehnicilor chirurgicale și managementul complicațiilor.

Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, a evidențiat prezența conducerii Societății Europene la acest forum, subliniind oportunitățile de colaborare cu colegii din Uniunea Europeană. Ceban a accentuat rolul universității în formarea medicilor chirurghi prin șase catedre de chirurgie și 16 programe de studii de profil chirurgical.

Luigi Bonavina, ex-președinte al European Foregut Society, și Alexandru Voloc, coordonator al Biroului OMS în Republica Moldova, au transmis mesaje de salut la inaugurarea conferinței.

Conferința a inclus prezentări pe tema tehnicilor chirurgicale minim invazive, managementului complicațiilor și noilor descoperiri în patologia joncțiunii esogastrice.

Două intervenții chirurgicale minim invazive au fost transmise live, inclusiv o esofagoplastie pentru stenoză esofagiană, marcând o premieră în Republica Moldova. Aceste intervenții au fost realizate de echipe mixte de chirurgi din străinătate și din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și European Foregut Society, în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu”, sub egida Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.