Guvernul de la Chișinău își propune să mărească capacitățile de transport al gazelor naturale și să diversifice sursele de aprovizionare

Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent crearea unei comisii de cercetare prealabilă pentru evaluarea și declararea utilității publice a unor proiecte strategice de interes național, menite să extindă și să modernizeze rețeaua de transport al gazelor naturale. Aceste inițiative, propuse de compania „Vestmoldtransgaz”, fac parte dintr-un plan amplu de investiții și vizează sporirea capacității de transport al gazelor, precum și diversificarea surselor de aprovizionare, aspecte esențiale pentru consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova.

Executivul a aprobat constituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a mai multor proiecte strategice de dezvoltare a rețelei de transport a gazelor naturale, propuse de SRL „Vestmoldtransgaz” și incluse în planul de investiții ale operatorului de transport, transmite evenimentul.md cu referire la veridica.md.

Din comisie va face parte  Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, reprezentanți ai ministerelor relevante, președinți de raioane și primari ai localităților unde vor fi executate lucrările, precum și reprezentanți ai „Vestmoldtransgaz” și „Moldovatransgaz”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, comisia va evalua necesitatea și impactul lucrărilor de construcție și proiectare pentru patru direcții prioritare:  Proiectarea și construirea rețelei de transport al gazelor naturale pe direcția Prut – Ungheni – Todirești,  pe direcția Nord-Est – Sud-Est a municipiului Chișinău, pe direcția Ungheni – Bălți – Drochia și construcția conductei magistrale Cimișlia-Hâncești, ce va conecta conducta inelară din Chișinău și va optimiza aprovizionarea pe direcția Sud-Centru.

 „Aceste proiecte sunt esențiale pentru creșterea capacității de transport al gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare și vor contribui semnificativ la independența energetică a Republicii Moldova prin dezvoltarea unei infrastructuri moderne de transport de gaze. Investițiile vor fi executate de „Vestmoldtransgaz” și  „Moldovatransgaz”, iar valoarea proiectelor de dezvoltare va fi determinată în baza studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice.”, se arată în comunicat.

Transgaz România a preluat în septembrie 2023,  operațiunile de transportare a gazelor în țara noastră, prin subsidiara sa din Rep. Moldova, Vestmoldtransgaz –  compania care operează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.   

Compania Vestmoldtransgaz a fost înființată  de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua  de conducte de  gaze din vestul Republicii Moldova, mai precis conducta de transport gaze Iaşi-Ungheni. În anul 2018, aceasta a fost preluată integral, după ce a fost scoasă la privatizare de Chișinău, de Eurotransgaz SRL, subsidiară a Transgaz.

Comments (0)
Add Comment