Artistul moldovean Teodor Buzu, stabilit în Cehia, își prezintă creațiile în noul album ‘Acasă și în Lume’

0

 Un album intitulat ”Teodor Buzu Acasă și în Lume” al artistului plastic Teodor Buzu, originar din R. Moldova, stabilit de mai mulți ani în orașul Tabor, Cehia, a apărut la Editura UNU din capitală.

Solicitat de agenție, editorul Igor Condrea, care semnează și prezentarea grafică a volumului, a afirmat că acesta a văzut lumina tiparului cu contribuția financiară a Ministerului Culturii într-un tiraj de 450 de exemplare. El are 240 de pagini, cuprinde 186 de lucrări de pictură, un interviu cu Teodor Buzu, intitulat ”Oricât de înalt ar fi copacul, tot la rădăcini îi cad frunzele…”, realizat de jurnalista Emilia Ghețu, referințe critice.

În postfața albumului, scriitoarea Claudia Partole menționează, între altele, că un alt copil al unui Neam frumos la suflet, dar îmbolnăvit de paradoxuri, a pornit în Lume. ”Porni, cred, din prea mare curiozitate, dar și dragoste pentru sublim… Acum Teodor Buzu e atât de al nostru și atât de nu doar al nostru. E al Lumii însetate și flămânde, și dornice de Sublim…”, a remarcat Claudia Partole.

În context, criticul de artă Tudor Stăvilă scrie în postfața cărții că Teodor Buz8u, acuarelist, pictor monumentalist și ceramist, de trei decenii este stabilit în Cehia, fiind un nume cunoscut în ambianța artistică românească și central-europeană. ”Pe lângă caracterul său singular, creația sa aduce conotații unui fenomen aparte în istoria artei plastice basarabene, cel legat de diaspora noastră artistică din Europa. Astfel, după decenii de studii aprofundate, întreprinse pe un teren inedit – activitatea diasporei artistice basarabene în  perioada interbelică, dar și creația plasticienilor din perioada postbelică, inclusiv din anii de independență a Republicii Moldova, în preajma operelor lui Teodor Buzu mă copleșește mereu sentimentul de Deja vu, cel al unor situații și emoții deja trăite și simțite”, a constatat Tudor Stăvilă.

Potrivit regretatului scriitor Nicolae Dabija, tablourile lui Teodor Buzu sunt, întâi de toate, o odă a imaginației, reprezentând și o stare de spirit. ”Ele simt ca un discurs plastic. Valurile dealurilor, ca a unei mări împietrite, privite din cosmos… Așteptăm tablourile lui Teodor Buzu, în pânzele căruia e prezent obsesiv satul basarabean, să revină Acasă, adică acolo de unde au pornit ca să ajungă în Lumea cea mare. Tablourile lui nu încetează să elogieze viața,.. Căci, cum a spus Goethe, singurul sens al vieții este viața. Ca și al artei adevărate, de altfel”, scria Nicolae Dabija.

Albumul ”Teodor Buzu Acasă și în Lume” poate fi găsit în librăriile din R. Moldova.

sursa

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.