Astăzi a fost prezentat studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din capitală

0

Ce zice primarul general Ion Ceban

Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chișinău a fost prezentat astăzi Primăriei Chișinău. Potrivit primarului general Ion Ceban, este o viziune a specialiștilor Companiei MTD SRL, care au analizat situația în perioada 28 mai-9 iunie anul curent.

Potrivit primarului general Ion Ceban, studiul se bazează pe experiențe internaționale si preluării bunelor practici in domeniul managementului parcărilor auto din 6 orașe din țările europene și baltice.

„La fel, a fost realizat un sondaj cu grupurile de interese din toate sectoarele Capitalei si a unui grup a reprezentanților Asociațiilor de locatari. La sondaj au participat 1135 de respondenți din municipiul Chișinău. Rezultatele arată  ca peste 60% din respondenți apreciază pozitiv crearea sistemului de parcări cu plată și sunt gata să plătească pentru o oră de parcare. În acest sens, cetățenii au păreri împărțite, unii sunt gata sa achite pentru locuri de parcare, alții sunt categoric împotriva, iar noi trebuie sa luam in calcul atât opinia oamenilor cat si posibilitățile legale in acest sens. Planul de amenajare elaborat, prevede crearea a peste 65 mii locuri de parcare, inclusiv 8600 parteneriate publice-private.

În concluzie, s-a constatat ca problema parcărilor poate fi soluționată printr-un complex de măsuri, iar fiecare propunere este analizată de specialiștii noștri, racordate la posibilitățile actuale ale orașului”, a declarat edilul.

„În toate proiectele pe care le realizează Primăria în ultimii 2 ani, sunt prevăzute și create locuri de parcare pe străzi, lângă parcuri, zone verzi sau în curțile de bloc.  Avem noi parcări publice pe strada Ismail, parcul Alunelul, La Izvor, Dendrariu, pe strada Ghidighici va fi creată o parcare mare cu circa 480 de locuri, pe terenurile eliberate de agenți economici sau unde erau anterior amplasate garaje metalice la fel sunt amenajate parcări publice.

Pentru anul viitor planificam alocarea a 100 milioane de lei pentru organizarea locurilor de parcare, inclusiv in zona Centrului istoric, dar și crearea asa – ziselor parcări de captura la ieșirile din oraș dar si parcări in toate sectoarele capitalei.

Concomitent, vom testa benzile dedicate care în curând vor fi aplicate pe importante artere din Capitală”, a mai adăugat Ceban.

Primarul spune că potrivit estimărilor, transportul public va circula practic de 3 ori mai repede decât in prezent, ceea ce va reduce timpul de așteptare in stații și va încuraja locuitorii să opteze pentru călătorii cu transportul public.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.