Deputații au votat majorarea ajutorului social pentru perioada rece a anului

0

Deputații au majorat astăzi, de la 500 la 700 de lei, ajutorul social pentru perioada rece a anului. Totodată, a fost mărit și numărul familiilor, care vor beneficia de compensație. Este vorba de 300 de mii de familii – cu 86 de mii mai mult în comparație cu anul trecut. Până a pune la vot acest subiect, deputații au discutat mult asupra categoriei de persoane, care urmează să primească ajutor social.

PETRU FRUNZĂ, deputat PAS: “Care sunt categoriile sociale care vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului?”

VASILE CUȘCA, secretarul de stat de la Ministerul Muncii: “În mare parte sunt beneficiari familiile cu mulți copii, familiile în care sunt persoane cu dizabilități, familiile în care sunt șomeri, familiile în care sunt pensionari cu venituri mici.”

PETRU BURDUJA, deputat BCS: “Cum rămâne cu situația că omul muncește o viață, își procură un televizor și pe urmă din cauza acestui televizor el nu poate să primească acest ajutor?”

VASILE CUȘCA, secretarul de stat de la Ministerul Muncii: “Posesia unui televizor sau unui frigider nu este determinantă în stabilirea și acordarea ajutorului social sau a ajutorului pentru perioada rece a anului.”

DAN PERCIUN, deputat PAS: “Ce pași trebuie să întreprindă pentru a putea ajunge să beneficieze de ajutorul pentru perioada rece a anului.”

VASILE CUȘCA, secretarul de stat de la Ministerul Muncii: “Se adresează la asistentul social comunitar din teritoriu, primărie. Este o cerere-tip pe care o completează. După caz trebuie să prezinte și alte informații ce ține de veniturile lor.”

DAN PERCIUN, deputat PAS: “Sub ce prag de venit sunt eligibili pentru a beneficia de acest ajutor.”

VASILE CUȘCA, secretarul de stat de la Ministerul Muncii: “De exemplu pentru o familie de doi adulți și un copil pragul de eligibilitate va crește cu 1162 de lei – de la 6466 până la 7619 lei. Dacă de exemplu este o familie din doi adulți și doi copii pragul de eligibilitate va crește 1532 de lei – de la 8420 până la 9951 de lei.”

DAN PERCIUN, deputat PAS: “Pragul de 3.100 de lei pentru ajutorul pentru perioada rece a anului teoretic se califică mai mult de 80 la sută din toți pensionarii acestei țări.”

VASILE BOLEA, deputat BCS: “- Eu să înțeleg că acei beneficiari care până acum au beneficiat de aceste ajutoare sunt deja în baza de date din sistemul dumneavoastră ei în continuare vor primi doar că alocația majorată? – Da. – Iar potențiali noi vor trebui să depună cerere, să se facă ancheta socială în format nou și mai târziu ei vor primi dar cu condiția că de la 1 noiembrie? – Da.”

Ajutorul pentru perioada rece a anului va fi oferit pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022. Pentru acoperirea cheltuielilor va fi nevoie de alocarea suplimentară a mijloacelor financiare din bugetul de stat în volum de circa 217 milioane de lei.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.