Diversitate lingvistică în Moldova: Rezultatele sondajului prezentate la conferința de la Geneva

0

În cadrul conferinței “Suveranitatea în secolul XXI și viitoarele scenarii”, desfășurată la Geneva pe 26-27 Martie, Ian Lisnevschi, directorul companiei de cercetare, dezvoltare și consultanță politică “Intellect Group”, a prezentat rezultatele unui amplu sondaj referitor la starea Moldovei și eforturile sale de a-și câștiga statutul de stat suveran neutru.

Potrivit studiului, Moldova, deși mică ca dimensiuni, poate fi împărțită în patru regiuni distincte: nordul Moldovei, cu orașul Bălți ca lider, partea centrală și sudică cu Chișinăul în centrul său, Transnistria cu capitala Tiraspol, Găgăuzia și Taraclia cu Comrat.

Analiza arată că, deși există trăsături comune în aceste regiuni, există și diferențe semnificative, în special în ceea ce privește limba de comunicare între populație. Sondajul a evidențiat următoarele proporții de vorbitori de limbi în diversele regiuni:

La nivel național: 49% vorbesc limba moldovenească, 47% limba rusă, 35% limba română.
În Bălți: 72% vorbesc rusa, 38% vorbesc moldoveneasca, 16% vorbesc româna.
În Chișinău: în limba română – 53%, în limba rusă – 43%, în limba moldovenească – 34%.
În Comrat: în rusă – 83%, în găgăuză – 61%, în bulgară – 6%.
În Tiraspol: în rusă – 97%, în moldovenească – 69%, în ucraineană – 9%.
Lisnevschi a subliniat importanța unei planificări adecvate și a managementului eficient pentru asigurarea suveranității și stabilității pe termen lung în fața provocărilor globale. Conferința a reprezentat un pas important în direcția creării unui nou model de securitate pentru Republica Moldova.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.