Eclipsă totală de Soare în 2024: Ziua în care o vom putea vedea

0

Ultima eclipsă totală de soare deasupra a fost destul de spectaculoasă, așa cum oricine care a văzut-o va confirma acest lucru, însă nu toți au avut norocul acesta. Privind fotografiile, este greu de imaginat cum ar fi putut fi îmbunătățită priveliștea în eclipsa care va avea loc pe 8 aprilie anul acesta.

Dar dacă suntem norocoși, ne aflăm unde trebuie și vremea este bună, am putea fi martorii unui eveniment special, deoarece eclipsa coincide cu maximul solar.

Generalități despre eclipsă

Activitatea solară crește și scade într-un ciclu de 11 ani cunoscut sub numele de ciclul Schwabe. Între anii 1826 și 1843, astronomul amator german Heinrich Schwabe a observat Soarele, descoperind că acesta se rotește pe axa sa o dată la fiecare 27 de zile.

De asemenea, a observat că într-un interval de 11 ani, Soarele trece de la perioadele liniștite, în care nu se pot vedea pete solare, la faza maximă în care se pot vedea 20 sau mai multe grupuri de pete solare, înainte de a reveni la faza minimă.

Eclipsa din 2017 a avut loc în timpul minimului solar, când activitatea Soarelui se află la minimul său. Maximul solar a fost anterior prognozat pentru 2025, ceea ce însemna că nu ar fi fost chiar în perioada sa maximă de activitate în timp ce polii magnetici se inversează.

Ce s-a schimbat din anul 2017

Cu toate acestea, prognozele au fost revizuite ulterior, cu următorul maxim solar prognozat să aibă loc undeva între ianuarie și octombrie anul acesta.

„În 2017, Soarele se apropia de minimul solar. Observatorii eclipsei totale puteau vedea coroana uimitoare, dar deoarece Soarele era liniștit, firele care curg în atmosfera solară erau restricționate doar la regiunile ecuatoriale ale stelei.

Soarele este mai simetric magnetic în timpul minimului solar, determinând această aparență mai simplă”, explică NASA.

„În timpul eclipsei din 2024, Soarele va fi în sau apropierea maximului solar, când câmpul magnetic este mai asemănător cu o ghemă de păr încurcat.

Firele vor fi probabil vizibile pe întreaga coroană. În plus față de aceasta, observatorii vor avea o șansă să vadă prominențele, care arată ca niște bucle sau curbe luminoase și roz venind de pe Soare”, a declarat, de asemenea, NASA.

Eclipsa ar trebui să fie vizibilă din Mexic până în Canada, din păcate pentru noi, românii.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.