SONDAJ// Nivelurile scăzute de încredere în Moldova pot afecta dezvoltarea economică și siguranța publică
Un sondaj recent realizat de Intellect Group a scos la iveală niveluri extrem de scăzute de încredere în societate în rândul populației moldovenești. Sondajul, desfășurat în perioada 25-29 mai 2024 pe un eșantion de 973 de adulți cu vârsta de peste 18 ani, a arătat diferențe semnificative între zonele rurale și urbane, precum și între grupele de vârstă.
Rezultatele sondajului indică că în zonele rurale, 33% dintre respondenți au rareori încredere în ceilalți, iar 32% nu au deloc încredere. În rândul persoanelor în vârstă, 33% au rareori încredere, în timp ce 37% nu au deloc încredere. Deși încrederea este mai ridicată în zonele urbane și în rândul tinerilor, aceasta rămâne totuși insuficientă: 23% dintre locuitorii urbani au rareori încredere, iar 27% nu au deloc încredere.
Studiul subliniază că nivelurile scăzute de încredere pot conduce la izolare socială și creșterea stresului. În plus, societățile cu încredere redusă întâmpină deseori probleme de eficiență și coordonare, afectând dezvoltarea economică și crescând riscul activităților infracționale și al deteriorării ordinii publice.
Sondajul a inclus întrebări despre sentimentele de singurătate, neajutorare, nivelul de încredere în mediul înconjurător, frecvența nervozității și stresului, stabilitatea financiară și încrederea în viitor. Marja de eroare pentru intervalul mediu al eșantionului principal nu depășește ±3,1%.
Aceste rezultate reflectă o nevoie urgentă de măsuri pentru îmbunătățirea stării psihologice și bunăstării sociale a populației moldovenești.