VIDEO // Poliția locală a acționat violent în raport cu protestatarii din Lituania

0

Proteste masive au avut loc orașul Vilnius din Lituania, împotriva dictaturii și restricțiilor impuse de autorități. În noaptea de 10 spre 11 august, manifestațiile participanților s-au transformat în revolte. Protestatarii au reușit să blocheze mai mulți parlamentari în interiorul clădirii legislativului, iar Poliția locală a acționat violent în raport cu protestatarii, folosind forța și gaze lacrimogene.

Totul a pornit în dimineața zilei de ieri, atunci când aproximativ cinci mii de oameni s-au adunat lângă clădirea Parlamentului lituanian. Organizatorii evenimentului au planificat să protesteze împotriva restricțiilor impuse în legătură cu răspândirea noului coronavirus.

În cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului, care are loc astăzi, politicienii urmează să adopte o lege, potrivit căreia, fără așa-numitul „pașaport al oportunităților” – un certificat electronic ce atestă că o persoană este complet vaccinată, a fost bolnavă sau doar a trecut un test cu rezultat negativ – va fi imposibil de vizitat centrele comerciale, evenimente de divertisment, cafenele, restaurante și baruri.

Totodată, se va interzice utilizarea transportului public și a primirii de servicii non-critice în instituțiile medicale.

Consiliul municipal din Vilnius a emis ieri un permis pentru organizarea unui miting de până la o mie de oameni între orele 9:00 – 17:00. La cinci seara, organizatorul acțiunii, Astra Astrauskaite a dus semnăturile pentru dizolvarea parlamentului la reședința președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, relatează portalul lituanian Delfi.

Cu toate acestea, la finalul părții oficiale, oamenii nu s-au dispersat și au încercat să înconjoare clădirea parlamentului.

Potrivit materialelor video surprinse la fața locului, protestatarii au aruncat cu pietre și alte obiecte în direcția poliției și a autocarelor folosite de aceștia. Un polițist a fost rănit, iar la fața locului a ajuns o ambulanță.

Mai mulți deputați nu au putut ajunge la automobilele lor, din motiv că au fost împiedicați de o mulțime agresivă. Alți parlamentari s-au închis în mașinile lor. Protestatarii au aruncat pietre asupra politicienilor și au scandat „Rușine!”

Potrivit portalului lituanian LRT, poliția a folosit forța împotriva protestatarilor și gaze lacrimogene.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda a cerut protestatarilor să permită politicienilor să părăsească clădirea parlamentului.

Sursa: sinteza.org

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.