Igor Dodon a comentat tensiunile dintre Chișinău și Comrat: „Ceea ce se întâmplă astăzi este o anarhie din partea puterii centrale în raport cu Găgăuzia”

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, și-a anunțat disponibilitatea de a purta dialog cu autoritățile din Găgăuzia și de a media relația tensionată dintre Chișinău și Comrat.

În cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din autonomie, fostul șef al statului a declarat că este deseori întrebat cum va colabora cu actuala conducere a regiunii.

„Vreau ca locuitorii regiunii să audă – pe toate chestiunile legate de interesele locuitorilor regiunii voi purta dialog și sunt dispus să discut cu conducerea regiunii unde putem ajuta. Fie în dialogul cu autoritățile centrale, fie pe alte chestiuni. Sunt gata să fac acest pas. Dacă trebuie să ne întâlnim cu Bașcanul sau cu Președintele Adunării Populare, eu sunt gata să fac asta, dacă va ajuta la soluționarea problemelor regiunii. Sunt deschis pentru orice dialog”, a spus Igor Dodon.

Amintim că, actualul șef al statului, Maia Sandu, a refuzat să semneze decretul de includere a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul în componența Cabinetului de miniștri, așa cum este prevăzut în lege. Asta deși, de la alegerea ei în funcția de guvernator al regiunii, a trecut mai bine de jumătate de an.

În plus, în urma unei legi votate de PAS, statul nu va mai restitui TVA antreprenorilor găgăuzi din bugetul de stat, autonomia fiind obligată să restituie taxele din bugetul local. La Curtea Constituțională a fost depusă o sesizare privind constituționalitatea acestei legi, iar locuitorii Găgăuziei au organizat proteste împotriva inițiativei la Chișinău.
Verdictul în cazul acestei sesizări urmează să fie pronunțat în luna martie.

dodon
Comments (0)
Add Comment