La Chișinău încep Zilele Literaturii Române

La Chișinău începe ediția a VIII-a a Zilelor Literaturii Românei. Timp de cinci zile, cititorii se vor întâlni cu scriitori importanți din Republica Moldova și din România. Evenimentul este găzduit de Editura Cartier și Muzeul Național al Literaturii Române, transmite IPN.

„Dragi prieteni, Zilele Literaturii Române la Chișinău revin la a opta ediție în perioada 14-18 mai. Sunt zeci de evenimente cu zeci de scriitori, jurnaliști, profesori și elevi din România și Republica Moldova. Motto-ul acestei ediții vine de la poetul Vasile Romanciuc: „Vă iubesc fără pauze””, menționează organizatorii.

„Întâlniri Lyceum: Oleg Serebrian” este primul eveniment din program. Acesta va fi organizat la Liceul Iulia Hașdeu din capitală, începând cu ora 12.00. De la ora 14.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Alexei Mateevici, 79 va fi desfășurat un atelier practic pentru profesori cu Maria Șleahtițchi. Tot în incinta Muzeului, începând cu ora 16.00, va avea loc dezbaterea „Ce le place elevilor de azi să citească?”, care va întruni profesori și elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale. „Dezbatere. Seara de eseu: Ce alegem și cu cine ne alegem? Vitalie Ciobanu, Gheorghe Erizanu, Alina Radu, Oleg Serebrian, Arthur Suciu” este evenimentul programat pentru ora 19.00, la ArtCor, strada 31 August, 137.

În cea de-a doua zi, 15 mai, vor avea loc mai multe evenimente organizate în licee din țară și la care vor participa personalități ca Vasile Romanciuc, Arthur Suciu, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Erizanu. La Academia de Muzică, Teatru și Film (str. Alexei Mateevici, 111) va avea loc evenimentul „Scriitori și editori în dialog. Cum ghicim următorul laureat Nobel: Bogdan Alexandru Stănescu, Emilian Galaicu-Păun”. De la ora 17.15, la Librăria din Centru va avea loc evenimentul „Seara de proză. Lecturi & sesiune de autografe”, iar de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române va fi organizată o dezbatere cu genericul „Proza vieții, la singular și la plural. Istoria recentă în literatură”, la care participă Bogdan Alexandru-Stănescu, Emilian Galaicu-Păun, Tatiana Niculescu, Dumitra Râșnoveanu, Valentina Șcerbani.

Pentru joi, la Școala de Jurnalism, MediaCor, începând cu ora 10.00 va fi organizat un atelier cu Tatiana Niculescu „Cum scriem nonficțiune”. La Universitatea de Stat din Moldova, de la ora 11.00, va fi organizată dezbaterea „Literatura și paradoxurile teoriei”, la care este invitată Carmen Mușat. Cu Carmen Mușat va fi organizat și un atelier practic pentru profesori – „Cum ne apropiem de literatura contemporană. Fragmente de proză de Gheorghe Crăciun și Gabriela Adameșteanu”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Literaturii Române, începând cu ora 14.30. Seara, la Europa Cafe din strada Alexei Şciusev va fi vernisată expoziția de fotografie documentară tânără RAW Moldova.

Vineri vor continua întâlnirile cu scriitorii în cadrul liceelor. De la ora 15.00, la ArtCor va avea loc dezbaterea „Cum facem literatura atractivă ca jurnaliști culturali?”, la care participă Mihnea Bâlici (Scena9, Vatra, Echinox), Vitalie Ciobanu (Europa Liberă), Iulian Ciocan, Victoria Coroban (Europa Liberă), Dumitru Crudu (Timpul), Peter Demeny (MATCA), Paula Erizanu, Emilian Galaicu-Păun (Europa Liberă), Mihai Iovănel (Scena9), Igor Kornilov (locals.md), Ana Mărgineanu (diez), Patricia Mihailă (moldova.org), Carmen Mușat (Observator Cultural), Stella Popa, Ema Stere (Radio România Cultural), Dumitra Râșnoveanu, Alisa Tanas (Radio Moldova), Natalia Zaharescu (Ziarul de Gardă). Tot aici, de la ora 19.00, va fi desfășurat evenimentul „Maraton de poezie și muzică”.

În ultima zi, 18 mai, de la ora 13.00, la Librăria din Centru, va avea loc întâlnirea cu scriitoarea Daniela Rațiu la Clubul de carte Diez-Librăriile Cartier. Cartea discutată va fi „Sfârșitul lumii e un tren” de Daniela Rațiu. Începând cu ora 18.00, la Teatrul Luceafărul se va juca Spectacolul 1946, după Cartea Foametei de Larisa Turea. De la ora 20.00, se va desfășura evenimentul „Seara de teatru. Dezbatere. Cum vorbim despre oroare”. Participă Maria Anton, Igor Cașu, Dumitru Crudu, Daniela Rațiu și Pavel Păduraru.

Comments (0)
Add Comment