Ceban a venit cu critici dure către autoritățile centrale, despre care spune că nu au niciun plan în gestionarea pandemiei Covid-19

0

Primarul general Ion Ceban a venit cu critici dure către autoritățile centrale, despre care spune că nu au niciun plan în gestionarea pandemiei Covid-19. Edilul spune că la nivel de municipalitate s-a făcut mult mai mult decât a făcut guvernarea pentru toate spitalele din țară. Ba mai mult, Ceban afirmă că instituțiile medicale din capitală se sufocă pentru că 50% din toți bolnavii la nivel național sunt aduși la Chișinău.

„Dacă continuăm cu această cifră zilnică de îmbolnăviri cu peste 2500 și câte 40 de decese zilnic, bolnavii vor sta pe coridoare și în rânduri ca să ajungă după salvare. Mortalitatea din ultimele 7 zile este de 5.8 decese la 100 mii populație, iar comparativ cu săptămâna precedentă acest indicator a crescut cu 27% și de 2,7 ori mai mult față de luna precedentă.

Se observă o creștere progresivă a numărului de cazuri și decese. La nivel național, sunt mobilizate 3017 paturi în instituțiile medico-sanitare publice (spitale raionale, municipale și republicane), destinate pacienților cu COVID-19, inclusiv 335 paturi în secțiile de terapie intensivă.  Paturile de staționar sunt ocupate în proporție de peste 90%, totodată paturile ATI sunt toate ocupate, iar eliberarea acestora, în cele mai multe cazuri, se produce prin decesul pacienților, cât de dur nu ar suna asta.

La această etapă, 8 spitale municipale au fost activate ca spitale strategice COVID-19, ceia ce constituie capacitatea maximă de spitalizare din municipiu. Alte instituții medicale municipale nu mai pot fi identificate de spitalizare.

Capacitatea totală de spitalizare în spitalele municipale a fost extinsă la maximul posibil de 1553 paturi (paturi pentru adulți și paturi pentru copii). În municipiu, de la începutul pandemiei au fost extinse de 4 ori (!) numărul paturilor ATI în spitalele municipale, în total 73 paturi ATI. Astăzi în spitalele municipale sunt 50 de procente din pacienți din toată țara. Noi nu alegem.  Dar poate fi situații când nu vom mai putea primi pacienți din Republică deoarece nu vom avea locuri pentru cei din Chișinău, care nu vor merge în alte raioane pentru a se trata”, a declarat edilul.

Primarul spune că experții de la Guvern nu au niciun scenariu pentru a scăpa de această pandemie.

„Anume în spitalele municipale paturile de tratament COVID sunt la extremă limită, totodată practic nu există paturi libere în secțiile de Terapie Intensivă. Anume că spitalele municipale preiau cca 50% din numărul total de pacienții la nivel național. Este o presiune enormă, medicii muncesc la epuizare, iar resursele umane medicale sunt insuficiente.

Cât ține de copii, în total în Republica Moldova la ziua raportării au fost înregistrate cca 21.000 cazuri confirmate COVID-19 în rândul copiilor (>18 ani), aceasta reprezintă o proporție de 6.5% din numărul total de cazuri înregistrate în această perioadă la nivel național (316.529 cazuri).

Cea mai afectată grupă de vârstă este cea de 12-17 ani cu 10.268 cazuri, constituind 50% din totalul de cazuri în rândul copiilor.  Actualmente se atestă o creștere de două ori mai mare a numărului de cazuri săptămânale în rândul copiilor față de numărul maxim săptămânal înregistrat în celelalte două valuri a pandemiei COVID-19 în Republica Moldova”, a precizat Ceban.

Edilul a cerut mai multe acțiuni din partea celor de la Guvernare, care să fie axate și asupra Chișinăului.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.