Dionis Cenușă se arată mirat de tăcerea instituțiilor Uniunii Europene ”în războiul PAS-ului împotriva Procuraturii”

0

Analistul politic Dionis Cenușă se arată mirat de tăcerea instituțiilor Uniunii Europene ”în războiul politic al Președinției, Guvernului și majorității PAS împotriva Procuraturii și a lui Alexandr Stoianoglo”.

Expertul amintește într-un comentariu pe pagina sa de socializare că anterior UE a criticat tentativa socialiștilor de a face presiune asupra Curții Constituționale.

”Legea Procuraturii trebuie îmbunătățită, dar trebuie orice formă de politizare a mecanismului de evaluare a procurorului general, inclusiv prin atragerea experților europeni și a Comisiei de la Veneția. Legea nu trebuie grăbită în luna august, când mulți din structurile europene sunt în vacanță. Este necesară publicarea stenogramei cu pricină de către Președinție, iar războiul declarațiilor trebuie încetat pentru a omite populismul, a stabili un dialog interinstituțional și a nu prejudicia imaginea instituțiilor (președinție, procuratură etc.) și procesele importante pentru țară (atragerea asistenței externe, investigarea cazurilor)”, scrie expertul.

În opinia analistului, cu cât mai mult va fi politizată activitatea Procuraturii, cu atât mai multe argumente legale obține Plahotniuc, Șor și Platon ca să respingă demersurile de arest și extrădare în țările în care s-au refugiat.

”Mai mult ca atât, guvernarea ar trebuie să facă o căutare pe pagina Interpol ca să vadă ca nici unul din cei trei menționați nu se regăsesc acolo”, constată expertul.

Cenușă a mai remarcat că în confruntarea Președinției și majorității PAS cu Stoianoglo, legea este de partea Procurorului General.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.