Ediția a V-a a Festivalului MOLDOX aduce filme care reflectă prezența tehnologiilor moderne zi de zi

0

Tehnologiile moderne sînt tot mai prezente în viața de zi cu zi a fiecăruia, devenim tot mai dependenți de ele și ne trăim viața prin vizorul dispozitivelor „smart”. MOLDOX vrea să aducă în discuție această legătură dintre om și tehnologie, să încercăm să înțelegem pînă unde putem ajunge datorită acesteia și cum ne este afectat stilul de viață și viziunile despre viitor.

Ediția a V-a a Festivalului prezintă filme care reflectă aceste idei și își propune să ofere publicului cîteva subiecte importante legate de tehnologiile moderne și felul în care acestea depășesc limitele cunoscute pînă acum, transformînd relațiile și comunicarea interumană și contribuind la crearea unor noi direcții de dezvoltare umană.

Oaspeții festivalului vor avea ocazia să reflecte asupra filozofiei din spatele creării roboților umanoizi – androizi care, într-o bună zi, ar putea să extindă viața și corpul omenesc. „Robodragoste” prezintă felul în care se erodează diferența dintre oameni și androizi, dar și cum încep să înflorească viziunile utopice despre viitor.

„Robolove” un film de Maria Arlamovsky (2019, Austria, 79 min)

Cahul: 11 septembrie, 20:00

Tehnologiile moderne aduc cu sine și un alt mod de exprimare și comunicare cu lumea înconjurătoare, cu autoritățile pe care le iubim și le urîm, cu modul în care transmitem mesaje și idei publicului larg. Filmul lui Andrei Greazev este tocmai reprezentarea acestui fenomen, creat prin compilarea mai multor materiale video găsite în „gaura neagră” a YouTube-ului, în care oameni din Rusia fac apel direct către președintele Putin. Luate împreună, aceste video-uri împletesc textura filmului, creînd imaginea unei groape de fundație, din care nu se întrevede nicio ieșire.

„Groapa de fundație”, un film de Andrei Greazev (2020, Rusia, 70 min)

Cahul: 11 septembrie, 22:00

Chișinău: 19 septembrie, 22:00

Dispozitivele de care ne folosim zi de zi pot servi și ca instrumente de creație, de expresie vizuală și prezentare a momentelor importante din viața noastră. Hassan Fazili a folosit telefonul mobil pentru a transpune în imagini călătoria familiei sale spre libertate. După ce un film al regizorului a fost difuzat de televiziunea publică din Afganistan în 2015, talibanii l-au asasinat pe protagonistul filmului și au anunțat o recompensă pentru capul lui Hassan, acesta fiind nevoit să fugă din țară.

„Călătorul de la miezul nopții”, un film de Hassan Fazili (2019, SUA, Qatar, Canada, Marea Britanie, 87 min)

Cahul: 12 septembrie, 20:00

Chișinău, 17 septembrie, 22:00

Trăim într-un Turn Babel modern, unde telecomunicațiile devin o necesitate tot mai acerbă. Filmul moldoveanului Pavel Cuzuioc este o alegorie a comunicării moderne prin prisma unor tehnicieni din patru țări – Moldova, România, Ucraina și Bulgaria – și interacțiunea acestora cu clienții lor. Fiecare dintre aceștia ne oferă o incursiune în universul său individual.

„Așteptați răspunsul operatorului”, un film de Pavel Cuzuioc (2020, Austria, 86 min)

Cahul: 9 septembrie, 20:00

Chișinău: 17 septembrie, 20:00

Vă invităm la festival să urmărim împreună evoluțiile tehnologiilor și modul în care acestea ne influențează și ne afectează în mod direct sau indirect.

Programul complet al festivalului îl puteți accesa aici.

Notează-ți în calendar!

9-13 septembrie, Cahul, Parcul central „Grigore Vieru”

17-19 septembrie, Chișinău, Digital Park (str. Mihai Viteazul 15)

Informație importantă

În contextul situației actuale, Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, precum și activitățile din cadrul acestuia, se vor desfășura în aer liber, urmărind toate măsurile de precauție: numărul maxim de spectatori – 50, distanța dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măștilor de protecție pe tot parcursul proiecțiilor și a discuțiilor publice.

Despre proiect

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Organizatori: Asociația Obștească MOLDOX, Svenska Filmstudion

Cu sprijinul financiar: Institutul Suedez, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Primăria Cahul, Consiliul Raional Cahul, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, Forumul Cultural Austriac București

Parteneri festival: One World Romania, Balkan Documentary Center, Festivalul de Film Documentar de la Salonic, B2B Doc Network, Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului Docudays UA

Parteneri business: Digital Park, Racketa Production, Cahulpan, 7Days

Parteneri media: Unimedia, #diez, Locals, Ziua de Azi, NordNews, Noi.md, Infotag, Youth.md, Evenimentul, Democracy, GoodNews, Briciul

Susținători: Festivalul Strugurilor Timpurii „AuGust”, Festivalul de Film Documentar Chesnok

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.