La Ungheni a fost lansat primul Club al Vârstnicilor – un spațiu pentru îmbătrânire activă și sănătoasă

0

Ungheni, 27 martie – Clubul Vârstnicilor lansat în orașul Ungheni, este un spațiu care reinventează îmbătrânirea în Republica Moldova. Această inițiativă este rezultatul parteneriatului dintre Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Guvernele Marii Britanii și Japoniei, HelpAge International, Fundația Moldcell, Autoritatea Publică Locală – toate unite în angajamentul lor de a împuternici persoanele în vârstă să prospere, să fie active și să aibă vieți împlinite.

La ceremonia de lansare oficială a Centrului au participat Directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer, E.S. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii, Parlamentului Republicii Moldova, administrația publică locală, parteneri și vârstnici din comunitate.

Conceput ca un hub pentru persoanele în vârstă din comunitate, centrul oferă o gamă diversă de activități și servicii menite să îmbunătățească sănătatea acestora, să stimuleze dialogul intergenerațional și să promoveze incluziunea socială. De la sport, yoga, muzică și dans, până la lectură și meșteșuguri, centrul oferă un spațiu primitor pentru seniori pentru a se angaja în activități care le îmbogățesc viața. În plus, centrul găzduiește în mod regulat tineri voluntari, care oferă sesiuni de formare a competențelor digitale privind utilizarea smartphone-urilor și a serviciilor electronice, oferind vârstnicilor posibilitatea să rămână conectați și informați.

„Credem cu tărie că vârsta nu este o barieră, ci reprezintă o oportunitate de dezvoltare continuă”, a spus Directoarea regională UNFPA, Florence Bauer. „Acest lucru necesită o schimbare a atitudinii față de persoanele în vârstă, de a înceta să-i vedem ca persoane vulnerabile și dependențe și a le recunoaște rolul lor în comunitate, inclusiv din punct de vedere economic, social și cultural. Valorificarea potențialului adulților în vârstă și promovarea bunăstării lor aduce beneficii atât persoanelor, cât și societății în ansamblu.”

Această perspectivă este deosebit de relevantă, deoarece tendințele demografice indică o creștere a populației vârstnice în Europa de Est și Asia Centrală. Prognozele demografice pentru Republica Moldova arată că până în 2040, generațiile în vârstă de 50 de ani și peste vor constitui jumătate din populația Republicii Moldova. Această schimbare demografică va avea implicații semnificative asupra sectoarelor sociale, economice și de sănătate ale țării.

UNFPA a susținut constant Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova în implementarea Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, care are ca scop întărirea rezilienței demografice a țării.

De rând cu Clubul Vârstnicilor de la Ungheni, este în proces de organizare a unui Club similar în orașul Căușeni. Totodată, autoritățile publice locale sunt susținute să bugeteze resursele bugetare pentru asemenea activități, având la bază datele statistice și prognozele demografice. În paralel, împreună cu Fundația Moldcell sunt organizate instruiri de digitalizare ale persoanelor vârstnice de câtre tineri, iar la Universitatea de Stat din Moldova este pilotată Universitatea pentru Vârsta a 3-a cu activități de învățare continuă. 

Succesul lansării Clubului Vârstnicilor din Ungheni, precum și participarea activă a persoanelor vârstnice în aceste inițiative de îmbătrânire activă și sănătoasă arată că ele sunt foarte importante și necesare pentru R. Moldova, fiind necesară replicarea lor în toate localitățile din țară.

La Clubul Vârstnicilor din Ungheni sunt înregistrate circa 150 de persoane care frecventează activitățile.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați Elena Silii, Ofițeră de presă, Help Age: 079060611

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.