Primarul General, Ion Ceban, participă la lucrările Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei

0

În calitate de vicepreședinte al CALM, primarul general Ion Ceban a participat la lucrările Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei, care se desfăşoară la Strasbourg.

Tot astăzi, acesta avut o întrevedere cu conducerea Congresului unde a abordat mai multe subiecte necesare de a fi implementate pentru dezvoltarea comunităților din țara noastră.

„În discursul meu m-am referit la importanța descentralizării și dezvoltării APL-urilor pentru o mai mare actractivitate pentru cei care vor să rămână și să investească în țară, să-și găsească un loc de muncă bine plătit și să rupem lanțul migrației populației care sunt nevoiți să plece pentru un trai mai bun.

În prezent în jur de 1.160.000 de persoane din Republica Moldova au plecat sau sunt stabiliți temporar peste hotarele țării. Potrivit ultimelor date statistice, populația Republicii Moldova este de aproximativ 2,6 milioane, fără regiunia transnistrenă”, a precizat edilul.

Ceban afirmă că totodată, 66% din personale stabilite cu traiul sau care au plecat cu scopul de a munci peste hotarele țării își doresc să revenină și sunt gata să investească în Republica Moldova, iar implicarea diasporei în dezvoltarea locală poate fi utilă prin aportul experienței și aptitudinilor practice (know-how) acumulate peste hotare.

Edilul a punctat că migrarea, dezvoltarea economică sustenabilă și crearea noilor locuri de muncă este legată strâns de procesul de descentralizare financiară reală, de creșterea capacităților bugetelor locale în tot ce înseamnă asigurarea unei infrastructuri și condițiilor de activitate necesare mediului de afaceri. Iar în acest context a adus aminte despre importanța descentralizarea şi consolidarea democrației locale.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.