Uniunea Europeană a oferit un suport financiar de 1,4 milioane de euro pentru restaurarea și conservarea Cetății Tighina

0

Uniunea Europeană a oferit un suport financiar de 1,4 milioane de euro pentru restaurarea și conservarea Cetății Tighina, prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Astfel, obiectivul istoric ce datează din secolul al XV-lea intră  în prima etapă a lucrărilor de restaurare care presupun: consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară, cât și la Cetatea de Jos; conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina care este într-o stare critică; conservarea/restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetății cu ridicarea/înlocuirea acoperișurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale.

Totodată, urmează a fi modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale, iar scările și pasajele de trecere vor fi securizate în conformitate cu standardele internaționale.

„Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender) este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene Măsuri de Promovare a Încrederii. Ne bucurăm să vedem că în doi ani de pregătiri și muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare și restaurare, care vor fi realizate în conformitate cu standardele și practicile internaționale și europene. Uniunea Europeană consideră cultura esențială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăți și are o puternică forță transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”, menționează Janis Mažeiks, Ambasador UE în Republica Moldova.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina (Bender), alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

S-ar putea să-ți placa și
Lasă un comentariu

Your email address will not be published.