Ministrul muncii: Moldova deține record la cele mai lungi concedii de îngrijire a copilului. Noi cunoaște că avem o problemă, dar nu umblăm la ea

Ministrul Muncii, Marcel Spatari, este de părerea că în Republica Moldova concediul care este acordat unei mame pentru îngrijirea copilului nou-născut este “atipic de lung”. În cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik, oficialul a declarat că achitarea din bugetul de stat a indemnizațiilor pentru perioada concediului de maternitate nu este sustenabilă.

“Republica Moldova deține recordul la cele mai lungi concedii de îngrijire a copilului. Noi cunoaștem că avem o problemă, dar nu umblăm la problemă, ci băgăm o măsură care să compenseze acea problemă. În timp asta afectează negativ și femeile, pentru că o femei care îngrijește de un copil 3 ani, mai stă acasă mai face un copil mai stă acasă 2 ani cu al doilea copil, ea este 5 ani în afara activității. Sunt multe mame care beneficiază și de indemnizația pentru îngrijirea copilului dar și muncesc, pentru că legea nu interzice (…) Cunosc cazuri în care o doamnă a beneficiat de acest indemnizații timp de 10 ani și nu a muncit și nu cred că este un lucru sustenabil, nici din punct de vedere economic. Noi ca economie, ca țară, trebuie să plătim aceste indemnizații”, a declarat ministrul Muncii.

Amintim că în Republica Moldova, concediul pentru îngrijirea copilului este de 3 ani.

Comments (0)
Add Comment